Twinkle | Digital Commerce

Adyen: 1 op de 5 Nederlandse webaankopen op smartphones

2017-10-05
180101
  • 1:35

Een derde van de online transacties in ons land vindt plaats op een mobiel apparaat: het transactieaandeel kwam vorige maand uit op 32,9 procent. Smartphones tekenen voor een ruime meerderheid van de mobiele betalingen en voor ruim een vijfde van alle transacties.

Dat blijkt uit cijfers die Adyen heeft gedeeld met Twinkle, naar aanleiding van de verschijning van de nieuwe Adyen Mobile Payments Index. Daarin brengt de Amsterdamse betaaldienstverlener ieder kwartaal de ontwikkelingen op de online betaalmarkt in kaart, op basis van klantdata.

Smartphones
Uit de opgevraagde cijfers blijkt dat 20,9 procent van de Adyen-transacties in Nederland afgelopen maand plaatsvond op smartphones. Het aandeel lag in januari dit jaar nog maar op 15,9 procent; het groeide gemiddeld met een heel procentpunt per maand.

1 op de 8 transacties op de iPhone
De iPhone leidt de dans: 12 procent van alle Adyen- transacties vond vorige maand plaats op de smartphone van Apple, ofwel 1 op de 8. Daarachter volgen telefoons die draaien op Android (8,8 procent). Windows Mobile heeft een zeer klein aandeel in het transactievolume, van 0,1 procent in juni.

Tablets
Terwijl smartphones steeds belangrijker worden in het online betaalverkeer, neemt het belang van tablets af. Het daalde van 13,8 procent van alle transacties in januari tot 12,0 procent in juni. Apple is ook op dit device dominant, met een aandeel van 9,7 procent voor de iPad. Android-tablets tekenden samen voor 2,3 procent van de transacties in juni.

Omdat smartphones sneller terrein winnen dan tablets verliezen, neemt het totale mobiele transactieaandeel toe. In juni kwam het uit op de genoemde 32,9 procent, versus 29,7 procent in januari.

Lees ook: