Twinkle | Digital Commerce

Smartix: betalen en retourneren via nfc-verpakking

2017-05-27
180101
  • 1:07
Bunzl, een totaalleverancier van verpakkingen, heeft een concept ontwikkeld waarmee klanten van retailers hun online orders via de thuisgestuurde verpakking kunnen betalen en retour kunnen sturen. Smartix maakt gebruik van nfc-technologie.

Smartix, zoals het concept heet, is een ‘contactloos communicatiemiddel’ tussen retailer en klant. De consument ontvangt zijn bestelling thuis in een verpakking waarop een nfc-label te vinden is. Met zijn smartphone scant hij dit label (video), waarna hij een overzicht krijgt van zijn order en het product kan afrekenen in een beveiligde betaalomgeving.

Contact met klantenservice
Na opening van de doos kan de ontvanger via het gescande label aangeven het artikel te willen retourneren of de klantenservice te willen bereiken. Ook is het mogelijk om een beoordeling van de webshop achter te laten. Of dit laatste buiten Smartix’ eigen omgeving plaatsvindt, is onbekend.

Retouren versneld verwerken
‘Een van de belangrijkste voordelen is dat het retourproces versneld wordt’, schrijft Bunzl in een persbericht. ‘Nu weten retailers pas welke producten retour komen op het moment dat ze terug zijn in het distributiecentrum. Doordat de consument op zijn telefoon het retourproces start, staat het te retourneren product direct in het systeem van de verzender. Bij ontvangst van de goederen scant de retailer het nfc-label waarmee directe identificatie en matching plaatsvindt.’