Twinkle | Digital Commerce

Verbod op buitenlandse verzamelshops in China opgeheven

2017-05-27
181105
  • 1:09

Het is buitenlandse partijen voortaan toegestaan om in China een ‘online marktplaats’ te openen. De Chinese regering heeft het verbod op sites met een verzameling van verschillende online winkels opgeheven.
 

In China mag iedereen een eigen webshop openen, maar het runnen van een verzamelsite of online marktplaats was tot deze week verboden voor internationale partijen. Dat wil zeggen, niet-Chinezen mochten niet meer dan 50 procent van een dergelijke portal in handen hebben. De andere helft moest van een Chinees bedrijf zijn om in China te kunnen verkopen.

Regels omzeilen
Diverse partijen speelden al enige tijd met de regels door een Chinees bedrijf ‘eigenaar’ te maken van een verzamelsite, maar achter de schermen de touwtjes in handen te houden, schrijft Internet Retailer. Sinds deze week is deze manier van omzeilen niet meer nodig, omdat het buitenlanders nu vrij staat om hun eigen online marktplaats te openen en hierop aan Chinese consumenten te verkopen.

Concurrentie voor Alibaba
Alibaba is marktleider in Chinese online verkoop. Het bedrijf, dat vorig jaar zijn beursgang in de Verenigde Staten maakte, bezit marktplaatsen Taobao (c2c), Tmall (b2c) en Alibaba.com (b2b). Ook heeft Alibaba de eigen betaaldienst Alipay, die vergelijkbaar is met PayPal, en AliExpress, een site waarop Chinese en buitenlandse groothandels en fabrikanten verkopen aan internationale consumenten (waaronder Nederlanders).