Twinkle | Digital Commerce

EU zet stap in versoepeling BTW voor webwinkeliers

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:58

De Europese Commissie heeft een serie belastingmaatregelen gepresenteerd die het webwinkeliers een stuk makkelijker moeten maken. Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, bespaart het internationale e-retailers veel geld en tijd die nu in BTW-aangifte gestoken wordt.

De Europese Commissie gaat de vandaag bekendgemaakte nieuwe maatregelen voorstellen aan het parlement en de EU-raad, die de komende tijd in conclaaf zullen gaan. Al eerder werd de strekking van enkele punten bekendgemaakt, waaronder het verplaatsen van BTW-heffing van het thuisland van de webshop naar dat van de consument.

Single Market
Het plan past binnen de digitale Single Market-strategie van de EU om crossborder e-commerce te ondersteunen en stimuleren. Een verwante ontwikkeling is de bevechting van geo-blocking, waar deze week een verder gevorderd wetsvoorstel door de Raad van Ministers werd goedgekeurd. De maatregelen zijn verzameld in de volgende speerpunten:

One Stop Shop voor BTW
Een grote rol in de nieuwe maatregelen is weggelegd voor de oprichting van een EU-wijde portal waar alle ondernemers hun BTW online in kunnen aangeven. Dat zou veel tijd en moeite besparen, volgens de Europese Commissie wordt zelfs '95 procent van de administratieve lasten' teruggedrongen. Aangifte in dat systeem hoeft slechts één keer per kwartaal. BTW wordt niet langer apart betaald in elk land waar verkocht wordt, maar in het thuisland van de retailer: dat scheelt webwinkeliers volgens de EU 8000 euro per land waar gehandeld wordt.

BTW-vereenvoudiging voor kleine bedrijven
De nieuwe regel dat BTW voortaan in het thuisland van de consument geheven wordt, levert kleine bedrijfjes wellicht problemen op. Daarom wil de Europese Commissie hen tegemoet komen door een jaarlijkse drempel van 10.000 euro omzet in te stellen: bedrijven die daaronder zitten, mogen de vertrouwde BTW-regels in hun eigen thuisland blijven volgen.

Geen vrijstelling buiten EU
Webshops buiten de EU die pakketten met een waarde tot 22 euro importeren naar de EU, zijn tot nu toe vrijgesteld van BTW. Hiermee wordt massaal gefraudeerd en Europese webshops worden benadeeld, omdat ze minder met prijzen kunnen stunten dan hun intercontinentale concullega's. Hieraan komt, als het aan de Europese Commissie ligt, met het nieuwe systeem een einde: geen vrijstelling voor BTW voor partijen buiten de EU.

Gelijktrekking print- en digitale media
Tot nu toe betaalden uitgevers van papieren boeken en kranten een lager BTW-tarief dan voor digitale publicaties als e-books werd gerekend. De Europese Commissie bepleit nu gelijktrekking van deze tarieven om de markt voor digitale publicaties een steuntje in de rug te geven.