Twinkle | Digital Commerce

Mysteryshopper: Livera doet het uitstekend online

2017-11-09
180101

Mysteryshopper Jurgen Nijhuis bezoekt voor Twinkle webshops. Streng, kritisch en rechtvaardig beoordeelt hij de sites op een flink aantal punten. Dit keer beoordeelde hij de webshop van Livera.

Door: Jurgen Nijhuis

-------------------------------------------------
Per onderwerp geef ik een waardering van:
- - (slecht)
- (matig)
+/- (neutraal)
+ (goed)
++ (uitstekend)
Per hoofdonderwerp geef ik een gemiddelde van de subonderwerpen.
-------------------------------------------------

Algemene eerste indruk ++
In tegenstelling tot veel andere webwinkels toont Livera op de homepage geen individuele artikelen (nieuwste producten of aanbiedingen) en tekstuele informatie. Naast een winkelzoekfunctie bestaat de hele pagina uit visuele lokkertjes zoals promoplaatjes en banners met kortingen. Dat ziet er aantrekkelijk uit, en eerlijk gezegd mis ik de producten niet. Een homepage is vooral bedoeld als lekkermakertje en deze homepage kwijt zich prima van deze taak. De stijl van de site is wit met hoofdzakelijk rood als steunkleur, wat een frisse en krachtige look & feel oplevert.

Aanbieder +
Contact en bereikbaarheid +/-
De contactpagina bevat een webformulier en informatie over de responstijd. Livera maakt onderscheid tussen ordergerelateerde vragen en overige vragen. Voor deze tweede soort hanteert het bedrijf een maximale responstijd van twee werkdagen, wat niet bepaald om over naar huis te schrijven is. Mijn rond 16.00 uur gestuurde testmail werd de volgende dag rond 11.00 uur naar tevredenheid beantwoord. Verdere contactinformatie ontbreekt op de contactpagina, maar is wel te vinden via een subtiel linkje helemaal rechtsonder. Mag blijkbaar niet te veel opvallen.

Algemene voorwaarden en privacyreglement +
Livera hanteert de algemene voorwaarden van Thuiswinkel.org en biedt deze alleen als PDF aan. De privacybepalingen daarentegen zijn alleen als gewone pagina beschikbaar en niet als PDF.

Social media ++
Livera is actief op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram. Gezien de vrouwelijke doelgroep een must.

Website +
Vormgeving +
De strakke en frisse vormgeving van de homepage wordt voortgezet op de achterliggende pagina’s. Iedere hoofdcategoriepagina bestaat uit mooie grafische beelden/banners en promotekstje, gevolgd door vier producten met een promotekstje. Alle producten worden op gelijke wijze vrijstaand weergegeven, wat een rustig en consistent beeld oplevert. Ga je met de muis over een productafbeelding, dan wordt het kader iets vergroot en verschijnen er anders gekleurde versies in beeld. Ik vind de productpagina’s een beetje rommelig door een driekoloms indeling met veel horizontale en verticale randjes en lijntjes. Maar over het algemeen is de vormgeving verzorgd en ondersteunend aan de producten.

Navigatie en structuur +
Via een megamenu klik je snel naar de gewenste (sub)categorie. Per menu worden indelingen getoond op productsoort, merk en specials. Dat lijkt me een handige indeling. De site heeft geen kruimelpad, maar op de gebruikelijke kruimelpadplek wel andere linkjes. Al met al gebruiksvriendelijke methoden om door de site te navigeren. Wat ik dan wel weer mis op de productpagina’s, is een aanduiding van de (sub)categorie waarin je je op dat moment bevindt.

Selecteren, sorteren en zoeken +
De productoverzichtspagina’s bieden volop selectiecriteria, zoals type, merk, maat, prijs, kleur, acties en specials. Alle criteria bestaan uit aankruisvakjes voor meervoudige selecties. De filters werken in realtime, dus na iedere keuze moet je even wachten tot het Ajax-scriptje klaar is. Dat gaat gelukkig erg snel, maar het is wel een beetje irritant dat de pagina na iedere selectie terugscrollt naar boven. Helaas heeft het gebruik van individuele aankruisvakjes het nadeel dat je geen flexibele begin- en eindwaarden kunt toepassen. Bij een prijsfilter bijvoorbeeld is het handiger om een schuifsysteem te gebruiken. De grote misser wat betreft selectiecriteria is materiaal. Je kunt dus niet zoeken op bijvoorbeeld geheel of deels katoenen producten. Wel fijn is dat delen en/of verbasteringen van zoekwoorden toch vaak goede resultaten opleveren. Zoeken op rapless, straple en striples leidt in alle gevallen naar 63 hits voor de juiste term strapless.

Techniek en gebruiksvriendelijkheid ++
Livera.nl is een moderne site die handig gebruikmaakt van technieken als jQuery en Ajax. De site werkt snel en soepel. Genoemde kleine minpuntjes doen geen wezenlijke afbreuk aan de algehele gebruiksvriendelijkheid.

Teksten en informatievoorziening +
De teksten zijn van hoge kwaliteit, ik heb vrijwel geen taalfouten ontdekt, behalve enkele spatiefouten en d/t-fouten. Ook qua stijl zijn de teksten goed voor elkaar: ze zijn bondig, vriendelijk van toon en lezen vlot weg. Zoals op veel sites kun je als klant recensies schrijven over aangekochte artikelen. Het nadeel van de huidige opzet is dat recensies zijn gekoppeld aan kleurvarianten. Als een artikel verkrijgbaar is in rood, blauw en geel, dan hebben deze kleuren dus ieder hun eigen recensies, terwijl het feitelijk om hetzelfde artikel gaat.

E-commerce ++
Informatievoorziening bestelproces ++
Over het bestellen en kopen is ruim voldoende informatie voorhanden en ook deze teksten zijn prettig leesbaar en erg goed gestructureerd.

Bestellen en betalen ++
Er is een redelijke keuze aan betaalmogelijkheden: natuurlijk iDEAL, maar ook creditcard en handmatige overschrijving. Helaas ontbreekt Paypal en ook rembours is geen optie. Het bestelproces vindt plaats in een beveiligde omgeving vanaf het moment dat je persoonlijke gegevens moet invullen.

Testbestelling ++
Mijn testbestelling werd de volgende dag bezorgd. De retourprocedure was simpel en verliep soepel. Ook de communicatie rond het bestellen was goed verzorgd.

Conclusie +
Het is duidelijk: met een score van vrijwel alleen enkele en dubbele plussen doet Livera het uitstekend online. Het winkelen is plezierig, de site ziet er goed uit, de ruim voldoende informatie is goed verzorgd, het contact en de bestelling verliepen naar wens. Bestellingen tot 19.30 uur worden de volgende dag bezorgd, gratis retourneren en ga maar door. Ik heb bijna niks te mopperen deze keer en dat is ook wel eens fijn.

De eindscore ligt eigenlijk tussen + en ++ in, maar komt net wat tekort om af te ronden naar boven. Maar Livera krijgt dus een welverdiende grote plus!

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 9-2014.