Twinkle | Digital Commerce

PostNL: voor Sinterklaas 10 pakketautomaten

2017-05-27
1257493
  • 2:10

PostNL plaatst de komende weken 9 nieuwe pakketautomaten. Het wordt voor Sinterklaas mogelijk orders op te halen op stations in de grote steden. Ook komt er een pakketautomaat op Schiphol en op het hoofdkantoor van PostNL. De testautomaat in Almere blijft staan.

Dat laat woordvoerster Annelou van Egmond weten aan Twinkle. PostNL startte twee jaar geleden al een test met een enkele pakketautomaat, op het centraal station in Almere.

Van Egmond laat weten dat het bedrijf deze dagen begint met de definitieve uitrol van het concept. ‘Bezorging aan huis was lange tijd dé reden waarom mensen online kochten. Nu wordt het vaak genoemd als reden om niet te kopen op internet. Met de automaten spelen we in op de verschillende behoeftes van verschillende webshoppers.’

Webwinkeliers
Hoeveel automaten van het Poolse Inpost PostNL uiteindelijk in Nederland wil plaatsen kon Van Egmond zojuist niet zeggen. Ook kon ze nog niet kwijt welke webwinkeliers de service het eerst zullen aanbieden. ‘Vaak introduceren we zo’n nieuwe dienst met partijen met wie we nou samenwerken en die geïnteresseerd zijn in techniek.’

Direct kiezen of herrouteren
Bij webwinkels die gebruik maken van de optie ‘Pakketautomaat’ kan de klant straks direct bij een bestelling kiezen voor aflevering in een kluisje. Bij andere webwinkels die met PostNL werken kan de webshopper de order ‘herrouteren’, ofwel het originele afleveradres omzetten naar de gewenste pakketautomaat.

Unieke openingscode
De geadresseerde ontvangt via sms een unieke openingscode (immers gekoppeld aan het mobiele nummer) als zijn pakket in de automaat ligt. De pakketten kunnen op werkdagen vanaf 15.00 uur opgehaald worden. Na 24 uur krijgt de klant, als het pakket nog niet is opgehaald, een herinnering per sms.

Na 3 dagen wordt een pakket dat niet is opgehaald automatisch overgebracht naar een Postkantoor of Pakketpunt in de buurt van de automaat. De klant heeft dan nog 21 dagen de tijd om het pakket op te halen. Een pakket versturen via de Pakketautomaat kan straks ook.

Deutsche Post DHL, bpost en La Poste
Andere (voormalige) staatspostbedrijven als Deutsche Post DHL en het Belgische bpost maken al langer gebruik van pakketautomaten. Het Franse staatspostbedrijf La Poste gaat er ook mee werken, werd gisteren bekend.

De Buren en Parcel4Me
In ons land startte De Buren enkele jaren geleden met de bouw van een netwerk van afhaalcentra en afhaalpunten met kluisjes. Postbedrijf Sandd verwierf afgelopen voorjaar een meerderheidsbelang in het Twentse bedrijf. Met Parcel4Me, uit de koker van Last Mile Logistics, zag De Buren onlangs een concurrent opstaan die ons land wil bezaaien met pakketautomaten.

DHL Parcel
DHL Parcel staat aan de vooravond van een Nederlandse pilot met pakketautomaten, waarvan er in Duitsland al duizenden staan.