Twinkle | Digital Commerce

Twinkle100: de grote spelers worden groter

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:46

De, naar omzet, tien grootste spelers binnen de Nederlandse online retailmarkt nemen elk jaar verder afstand van kleinere partijen. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Twinkle100 die op 23 september verschijnt.

Tekst: Rob Hartgers

De Twinkle100 biedt een jaarlijks overzicht van de honderd in omzet grootste online retailers van Nederland. Kijkend naar de omzet in 2013 blijkt dat de lijstdeelnemers samen goed zijn voor een recordomzet van 5,24 miljard euro. 50,5 procent daarvan wordt verdiend door de tien grootste bedrijven. In 2012 was dit aandeel nog 49,4 procent van het totaal, in 2011 stond de teller op 45,9 procent.

Moeilijker voor kleinere partijen
Voor kleinere spelers wordt het lastiger om bij de grootste tien te horen of met een eigen niche niet te hoeven concurreren met de groten. Partijen als Bol.com en Hema bieden steeds meer productcategorieën aan en eerstgenoemde laat ook anderen via zijn site verkopen. Dit maakt dergelijke grote e-commerce platforms (ook bijvoorbeeld Zalando) nog machtiger.

Winner-takes-all
In sommige niches geldt een ‘winner-takes-all’-mechanisme, waarbij bepaalde spelers een bijna onaantastbare marktpositie lijken te verwerven. Thuisbezorgd.nl is daarvan een voorbeeld, dat met een omzet van 170 miljoen euro de vijfde plaats van de Twinkle100 bezet. Ook Wijnvoordeel.nl lijkt met een omzet van 41 miljoen euro de concurrentie te hebben weggevaagd.

Travel
Naast de lijst met de honderd grootste retailpartijen bevat de Twinkle100 ook een overzicht van de dertig online reisbedrijven met de meeste omzet. Een enorme dynamiek is tekenend voor de huidige reissector. De afgelopen tijd zijn er veel overnames en fusies geweest van voornamelijk aanbieders van gespecialiseerde vakanties en online boekingsbedrijven.

Grote, traditionele spelers zien brood in (nieuwe) pure player initiatieven als Travelbird, Emesa en Prijsvrij.nl. De online partijen domineren de reisbranche dan ook steeds meer. Kleinere bedrijven dienen zich staande te houden in al dit fusie- en overnamegeweld, maar hebben hier moeite mee. Het zal nog wel even duren voordat de sector weer tot rust komt. Tot die tijd is het afwachten welke bedrijven er volgend jaar op de travel lijst staan.

Op 23 september verschijnt de nieuwste editie van de Twinkle100. U kunt alvast een exemplaar reserveren op Twinkle100.nl.