Twinkle | Digital Commerce

Google beloont beter beveiligde webshops in ranking

2017-05-27
180101
  • 1:17

Google beloont websites die hun data beter beveiligen tegen hackers door deze hoger te ranken in zoekresultaten. Het bedrijf wil daarmee stimuleren dat meer websites én webshops gebruik maken van HTTPS en klantgegevens beter versleutelen.

Verkeer via HTTPS is, anders dan via HTTP, versleuteld voor buitenstaanders als hackers. Een encryptie-algoritm voorkomt namelijk dat onderschepte persoonlijke informatie en creditcardgegevens van bijvoorbeeld webshopklanten kan worden uitgelezen.

Google rolt de komende tijd de technologie achter zijn nieuwe ‘regel’ mondiaal uit. De afgelopen maanden plaatste het zoekmachinebedrijf beveiligde websites al hoger in rang in 1 procent van de wereldwijde zoekopdrachten.

Slechte mobiele shops
Eerder strafte Google websites en webshops met een ‘slechte’ mobiele site met een lagere ranking. Daarbij gaat het vooral om pagina errors en faulty redirects. Dit laatste probleem kan worden opgelost door een responsive webshop te maken, aldus Google eerder dit jaar. Deze past zich op alle pagina’s automatisch aan aan de smartphone.

Techneuten en online retailers
Nederlandse retailers nemen niet alleen hun websitebeveiliging zeer serieus, maar nodigen ‘hackers’ en techneuten ook uit om bij hen te komen leren of te solliciteren. Albert Heijn, Bol.com, KLM, Transavia.com, maar ook onder andere Philips, TomTom en MyOrder participeren in de eerste Dutch Open Hackathon, op 20 en 21 september aanstaande. Ze geven maximaal vijfhonderd ontwikkelaars toegang tot hun technologie. Ook Zalando organiseert tot na de zomer een 'Hackership Program' in samenwerking met de OpenTechSchool in Berlijn en Coolblue hield een open huis voor techneuten.