Twinkle | Digital Commerce

Europees webwinkelkeurmerk niet op Nederlandse sites

2017-11-11
193162
  • 1:28

Emota heeft een keurmerk gelanceerd voor leden van aangesloten associaties. In de Europese koepel van belangenverenigingen is geen belangenclub uit ons land vertegenwoordigd. Het keurmerk zal dan ook niet op sites van Nederlandse e-commerce bedrijven verschijnen.

Emota, voluit de European Multi-channel and Online Trade Association, lanceerde zijn ‘European Network of e-Commerce Trustmarks (pdf) vorige week. In de aanloop daar naartoe werden de keurmerkregels van de verschillende landenorganisaties geharmoniseerd. Om het waarborg te plaatsen moeten leden van de elf nationale belangenverenigingen, waaronder sinds vorige week ook het Belgische SafeShops, worden geaccrediteerd. Gesuggereerd wordt het logo naast het nationale waarborg te plaatsen.

Veilig shoppen
Volgens Emota kan het nieuwe keurmerk met name meerwaarde bieden voor kleinere bedrijven. ‘Het doel van ons Europese keurmerk is consumenten in heel Europa ervan te verzekeren dat een webwinkel met het keurmerk gevalideerd is door een Emota-erkende keurmerkverstrekker en veilig is bevonden', aldus Emota-president Walter Devenuto.

Ecommerce Europe
Tot enkele jaren geleden was Thuiswinkel.org aangesloten bij Emota, maar de vereniging stapte er vier jaar geleden uit. De Nederlandse belangenclub vervulde een voortrekkersrol in de totstandkoming van tegenhanger Ecommerce Europe, een belangenkoepel voor online verkopers. Daarbij zijn momenteel 12 nationale associaties aangesloten.

Opmaat
Vorige week vierde Ecommerce Europe de opening van een nieuw kantoor in Brussel, ter gelegenheid waarvan ‘Europa’s president’ Herman van Rompuy een speech hield. Leden mogen het beeldmerk van Ecommerce Europe op hun site tonen, een keurmerk is dat echter niet. Dagelijks bestuurder Wijnand Jongen zei bij de oprichting van Ecommerce Europe dat de belangenkoepel kan worden gezien als de opmaat tot een pan-Europees webwinkelkeurmerk. ‘Zo’n waarborg, met geschillenbeslechting et cetera, is iets voor de langere termijn’, zei hij twee jaar geleden. ‘Dat is niet zomaar geregeld.’