Leden van Thuiswinkel.org mogen vanaf vandaag een nieuw webwinkelkeurmerk gaan voeren dat wordt uitgegeven door belangenkoepel Ecommerce Europe. Aan het keurmerk is een Europees klachtenafhandelingssysteem gekoppeld.
Thuiswinkel.org is geaccrediteerd door Ecommerce Europe, omdat de nationaal gecertificeerde leden voldoen aan de geldende Europese wet- en regelgeving. Alle aangesloten leden mogen het Ecommerce Europe Trustmark naast het Thuiswinkel Waarborg gaan voeren, kosteloos, net als duizenden andere online verkopers in andere landen. Zij zijn aangesloten bij andere geaccrediteerde verenigingen. Door op het logo te klikken, krijgen consumenten een certificaat te zien dat verwijst naar de afspraken waaraan de keurmerkhouders zich hebben gecommitteerd.
Gedragscode
Het Ecommerce Europe Trustmark moet internationale online verkoop stimuleren door een betere bescherming van consumenten en retailers. Samen met consumentenorganisaties en de inmiddels achttien aangesloten nationale verenigingen heeft Ecommerce Europe een set met regels en richtlijnen opgesteld: de ‘Ecommerce Europe Trustmark Code of Conduct’. Bedrijven die het bijbehorende keurmerk voeren, verplichten zichzelf om duidelijk over deze regels te communiceren.
Ecommerce Europe beschikt, anders dan bijvoorbeeld Emota, over een Europees klachtenafhandelingssysteem dat ingezet kan worden wanneer de webwinkel en de consument een geschil hebben waar zij samen niet uitkomen.
‘Eerste fase’
De lancering van het Ecommerce Europe Trustmark bevindt zich ‘in de eerste fase’, benadrukt Thuiswinkel.org vanochtend. Hierin is het keurmerk gekoppeld aan het lidmaatschap bij een nationale vereniging. Dat impliceert dat de automatische koppeling in de toekomst mogelijk wordt losgelaten. De verenigingen die geaccrediteerd zijn door Ecommerce Europe hebben samen ongeveer tienduizend leden. Ze mogen allemaal het Europese keurmerk voeren naast het logo van het keurmerk van de vereniging.
Het systeem lijkt overeen te komen met EMOTA waarvan WebwinkelKeur momenteel in Nederland de enige vertegenwoordigende partij is.
Er wordt echter aangegeven dat er klachtenafhandeling mogelijk is via E-commerce Europe. Op de website zie ik echter dat men eerst bij de nationale organisatie terecht kan voordat men E-Commerce Europe kan inschakelen. Is dat niet wat dubbel op? De nationale keurmerken zouden immers toch gewoon een geschillencommissie en bemiddeling moeten hebben?
Tevens zijn geschillen vanaf komend jaar centraal via de EU in te dienen en worden deze dan verwezen naar de nationale instanties. Zien consumenten door al deze kanalen nog wel waar men terecht kan met klachten?
@Anna: Navraag bij Ecommerce Europe over het klachtenafhandelingssysteem leverde het volgende antwoord op:
'Het gaat over grensoverschrijdende klachten. Dus een klacht waarbij de ondernemer en de consument in verschillende Europese landen zijn gevestigd. Bij Ecommerce Europe kan de consument terecht voor advies. Er wordt samen met de consument gekeken naar de reeds bewandelde paden en naar wat de consument binnen Europa kan doen om zijn klacht op te lossen. Er wordt geen uitspraak gedaan. Ecommerce Europe is namelijk geen ADR, zoals een geschillencommissie.'