Twinkle | Digital Commerce

Europees webwinkelkeurmerk beschikbaar voor leden Thuiswinkel.org

2017-11-11
180101
  • 1:19

Leden van Thuiswinkel.org mogen vanaf vandaag een nieuw webwinkelkeurmerk gaan voeren dat wordt uitgegeven door belangenkoepel Ecommerce Europe. Aan het keurmerk is een Europees klachtenafhandelingssysteem gekoppeld.

Thuiswinkel.org is geaccrediteerd door Ecommerce Europe, omdat de nationaal gecertificeerde leden voldoen aan de geldende Europese wet- en regelgeving. Alle aangesloten leden mogen het Ecommerce Europe Trustmark naast het Thuiswinkel Waarborg gaan voeren, kosteloos, net als duizenden andere online verkopers in andere landen. Zij zijn aangesloten bij andere geaccrediteerde verenigingen. Door op het logo te klikken, krijgen consumenten een certificaat te zien dat verwijst naar de afspraken waaraan de keurmerkhouders zich hebben gecommitteerd.

Gedragscode
Het Ecommerce Europe Trustmark moet internationale online verkoop stimuleren door een betere bescherming van consumenten en retailers. Samen met consumentenorganisaties en de inmiddels achttien aangesloten nationale verenigingen heeft Ecommerce Europe een set met regels en richtlijnen opgesteld: de ‘Ecommerce Europe Trustmark Code of Conduct’. Bedrijven die het bijbehorende keurmerk voeren, verplichten zichzelf om duidelijk over deze regels te communiceren.

Ecommerce Europe beschikt, anders dan bijvoorbeeld Emota, over een Europees klachtenafhandelingssysteem dat ingezet kan worden wanneer de webwinkel en de consument een geschil hebben waar zij samen niet uitkomen.

‘Eerste fase’
De lancering van het Ecommerce Europe Trustmark bevindt zich ‘in de eerste fase’, benadrukt Thuiswinkel.org vanochtend. Hierin is het keurmerk gekoppeld aan het lidmaatschap bij een nationale vereniging. Dat impliceert dat de automatische koppeling in de toekomst mogelijk wordt losgelaten. De verenigingen die geaccrediteerd zijn door Ecommerce Europe hebben samen ongeveer tienduizend leden. Ze mogen allemaal het Europese keurmerk voeren naast het logo van het keurmerk van de vereniging.