Twinkle | Digital Commerce

‘IDeal verwerkt deze pakjesavond vijfhonderdmiljoenste betaling’

2017-10-05
180101
  • 1:19

IDeal bereikt deze pakjesavond waarschijnlijk zijn volgende mijlpaal. Vanavond zal de vijfhonderdmiljoenste betaling via iDeal worden gedaan, denkt beheerder Currence.


Afgelopen oktober werden voor het eerst meer dan twaalf miljoen betalingen via iDeal gedaan in één maand. Vorig jaar stond in die maand de teller nog op 10.552.282 transacties. ‘De groei van het aantal iDeal-betalingen gaat steeds sneller’, aldus Currence-directeur Piet Mallekoote tegen Nu.nl.

De mijlpaal van 250 miljoen transacties bereikte iDeal zes jaar na de start van het online betaalsysteem. Nu, twee jaar later, is dit aantal verdubbeld. Currence verwacht dat, mede door mobiel iDeal, in de zomer van 2016 de mijlpaal van één miljard transacties bereikt wordt.

Bereikbaarheid 
IDeal ondervond het afgelopen jaar meerdere malen hinder van betaalstoringen, die deels werden veroorzaakt door DDOS-aanvallen. Daardoor was de bereikbaarheid van het betaalsysteem in de maanden april en juni niet volgens de gestelde norm. Currence heeft met de Nederlandse banken afgesproken dat iDeal op primetime (van zeven uur ’s ochtend tot één uur ‘s nachts) 99,0 procent van de tijd beschikbaar moet zijn voor Nederlandse webshoppers, een norm die belangenvereniging Thuiswinkel.org overigens te laag vindt liggen.

Onder toezicht
In de genoemde maanden lag de bereikbaarheid op 98,5 procent. In juni was iDeal zo'n dertien uur uit de lucht voor ING-klanten als gevolg van een netwerkstoring na onderhoudswerkzaamheden. Naar aanleiding van deze storingen nam de roep op maatregelen toe. Zo werd geopperd om iDeal onder toezicht te plaatsen van De Nederlandsche Bank, iets waar Minister Dijsselbloem van Financiën weinig voor voelde. DNB moet de aangesloten banken afzonderlijk aanspreken op hun verantwoordelijkheden rond iDeal, zei hij in juni.