Twinkle | Digital Commerce

Cosmox schrapt standaard gratis verzending

2017-11-11
180101
  • 1:25

Cosmox, de pure internetdochter van ECI, stopt met het aanbieden van gratis verzending op orders onder de 20 euro. Daarmee verdwijnt een belangrijk concurrentievoordeel op de online boekenmarkt. Motivatie: Cosmox voegt veel goedkope artikelen toe aan zijn aanbod.

Webwinkel Weblog citeert een mail die Cosmox naar klanten heeft gestuurd. Daarin staat dat de webwinkel zijn assortiment uitbreidt met 'duizenden' goedkopere producten. ‘Ook worden van film, muziek en games de prijzen blijvend verlaagd. Daarom is Cosmox.nl genoodzaakt om bij een bestelling tot 20 euro een bijdrage in de verzendkosten te vragen.’ Het verzendtarief bedraagt 1,99 euro. Trouwe klanten krijgen orders onder de 20 euro nog tot eind volgend jaar gratis toegezonden.

Unique selling point
Omdat we in ons land de Wet op de vaste boekenprijs kennen, kunnen boekverkopers zich niet onderscheiden op artikelprijzen. Cosmox presenteerde gratis verzending op alle orders enkele jaren geleden als unique selling point voor klanten. Ook Libris en Bruna introduceerden standaard gratis verzending, terwijl AKO een besteldrempel van 10 euro hanteert (afhalen in de winkel is altijd kosteloos).

Klacht tegen Bol.com
Managementboek.nl en marktleider Bol.com verzenden orders vanaf 20 euro gratis en anders brengen ze 1,95 euro in rekening. Cosmox beklaagde zich vorig jaar nog met succes bij de Reclame Code Commissie over misleidende prijscommunicatie van Bol.com; de webwinkel maakte kort daarvoor kenbaar de verzendkosten te schrappen. Omdat de Ahold-dochter onvoldoende duidelijk maakte dat er een besteldrempel geldt van 20 euro, werd Bol.com op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie.

Cosmox greep de gelegenheid aan om duidelijk te maken dat de mediawinkel orders sowieso gratis bezorgt in Nederland en België. Dat is inmiddels verleden tijd.