Twinkle | Digital Commerce

Britse winkeleigenaar steeds bezorgder over online concurrentie

2017-11-08
180101
  • 1:53

Britse zelfstandige winkeleigenaren zijn meer bezorgd over de toenemende concurrentie van e-commerce spelers dan vorig jaar. Meer dan de helft van deze winkeleigenaren wil dat webwinkeliers belasting gaan betalen voor hun handel om de concurrentie gelijk te trekken.

Dat blijkt uit de Autumn Fair Retail Sentiment Survey 2013, gehouden onder zevenhonderd zelfstandige retailers in Groot-Brittannie in de periode tussen augustus 2012 en augustus van dit jaar. 37 Procent van de ondervraagden geeft aan bang te zijn voor de toenemende concurrentie van online spelers. Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011-2012, schrijft Internetretailing.net.

E-commerce tax
De hoofdreden voor deze toenemende angst is showrooming. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat showrooming vaker is voorgekomen in het afgelopen jaar dan in 2011/2012 het geval was. Om deze reden wil 53 procent van de zelfstandige fysieke winkeliers dat e-commerce ondernemers dezelfde belasting gaan betalen voor het runnen van hun winkel als fysieke retailers doen. Deze laatste groep betaalt nu meer belasting vanwege de eigendom van een stenen winkel. De tax werd in juni al voorgesteld aan de regering, onder protest van e-commerce ondernemers.

Weinig inkomsten online
65 Procent van de zelfstandige ondernemers in het onderzoek laat ook weten dat de opbrengst uit de eigen webshop minder dan 1 pond van elke omgezette 10 pond representeert. Het aantal winkeliers dat dit antwoord heeft moeten geven steeg het afgelopen jaar met 44 procent ten opzichte van dezelfde periode in het onderzoeksjaar 2011/2012. Vorig jaar hoopten de meeste retailers nog dat in 2015 meer dan de helft van de eigen inkomsten uit e-commerce zou komen.

Meevaren
‘Het is duidelijk dat online retailers als een bedreiging worden gezien door traditionele winkeliers’, zegt Nick Davidson, directeur van de Britse Autumn Fair 2013. ‘If you can’t beat them, joint hem, is het motto. Onafhankelijke retailers dienen na te denken over hoe zij hun websites kunnen verbeteren om mee te varen met de e-commerce ontwikkelingen.’

Oplossingen
Een meerderheid van de ondernemers denkt dat een e-commerce tax de winkelstraat weer een gezonde kans kan geven (57 procent). Ook investeringen van de overheid in de retailsector (50 procent), de bevriezing van business rates (45 procent) en lagere parkeerkosten (45 procent) moeten volgens de zelfstandigen de truc doen.