Twinkle | Digital Commerce

Facebook’s bedrijfszoekfunctie nu voor alle gebruikers VS

2017-05-27
180101
  • 1:28

Facebook heeft zijn interne zoekmachine Graph Search na een testperiode van zes maanden beschikbaar gesteld aan alle Amerikaanse gebruikers. ‘Dit is nog maar het begin’, zegt het bedrijf.


Facebook startte in januari met het testen van Graph Search, een zoekoptie binnen Facebook waarmee gebruikers gerichter kunnen zoeken naar personen, foto’s, plaatsen, interesses en producten. Graph Search (in Nederland ‘Facebook-sociogram’ genoemd) moet bedrijven sneller vindbaar maken voor een groter publiek.

Actieve fanbase
Gebruikers typen in de zoekbalk bovenaan de Facebook-pagina een opdracht die volgens het sociale medium veel specifiekere resultaten geeft dan die in andere zoekmachines als Google en Bing. Dit kan een algemene vraag zijn als: ‘Welke mensen uit mijn woonplaats houden van fietsen?’, maar het kan ook bedrijfspecifiek zijn: ‘Welk Frans restaurant in Amsterdam wordt door mijn vrienden gewaardeerd?' Zo wordt het voor bedrijven nu nog belangrijker om een groot aantal likes te verwerven en een actieve fanbase te hebben.

Positieve feedback
Volgens Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, zijn de eerste testresultaten goed. ‘De mensen die hebben deelgenomen aan de bèta-versie hebben positieve feedback gegeven, waardoor wij denken dat Graph Search veel mogelijkheden biedt’, citeert Internetretailer.com. In de afgelopen zes maanden is de snelheid van de dienst verbeterd en is de zoekoptie de vragen van gebruikers steeds beter gaan 'begrijpen'. Zuckerberg: ‘Dit is pas het begin. We werken er hard aan om mensen straks de mogelijkheid te geven te zoeken naar diverse soorten resultaten, inclusief Facebook-posts en comments.’

Mobiele versie
Grap Search is vanaf nu beschikbaar voor alle gebruikers met een Amerikaans versie (Engelstalig) van Facebook.com. De dienst werkt nu nog alleen op de desktop. Het bedrijf zegt te werken aan een mobiele versie. Het is nog onbekend wanneer de zoekfunctie door Nederlanders gebruikt kan worden.