De rechtbank in Den Haag heeft een Nederlandse internetoplichtster veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Omdat behalve webwinkels ook burgers direct slachtoffer waren, valt de straf hoger uit dan bij een ‘gewone’ winkeldiefstal.
De vrouw, waarvan de woonplaats niet openbaar is gemaakt, bestelde met valse identiteitsgegevens en vanaf verschillende IP-adressen maandenlang producten bij onder andere H&M, Zalando, Tommy Hilfiger, Otto, Neckermann en Mexx. Ze liet de artikelen bezorgen op willekeurige adressen van onbekenden. Via track & trace volgde ze de order. Was de bestelling eenmaal afgeleverd, dan zocht ze de ontvanger op met de vraag of er ‘toevallig’ een pakketje voor haar bezorgd was. Ze zei erbij per ongeluk de verkeerde postcode te hebben opgegeven, beschrijft Nutech.nl de praktijken van de alleenstaande moeder.
Uitgekookt
‘Verdachte heeft nooit de intentie gehad om voor de bestelde goederen te betalen’, aldus de rechtbank in het vonnis van gisteren. 'Hierbij is verdachte zo uitgekookt te werk gegaan dat vaak niet viel te traceren waar en door wie de bestellingen waren gedaan.' De producten die de vrouw (geboren in 1990) meekreeg bood ze later op Marktplaats te koop aan.
Te goeder trouw
De vrouw heeft niet alleen bedrijven ernstig gedupeerd, maar ook veel overlast veroorzaakt bij de mensen bij wie ze bestellingen liet bezorgen. Uit het vonnis: ‘Die kregen, nadat zij te goeder trouw de goederen aan verdachte hadden meegegeven, de facturen van de bedrijven en vervolgens de aanmaningen. Uit de aangiften blijkt dat deze mensen vaak veel moeite hebben moeten doen om de winkelbedrijven ervan te overtuigen dat de bestellingen niet door hen waren gedaan. De rechtbank is van oordeel, dat om deze reden de feiten niet op een lijn zijn te stellen met winkeldiefstallen.’
Geweldloos
De raadsman van de vrouw pleitte juist voor een mildere beoordeling; het oplichten van een webwinkel is naar zijn mening niet zo ernstig als het plegen van een winkeldiefstal en bovendien geweldloos. De straf zou volgens hem dus juist lager moeten zijn dan wat gewoonlijk voor winkeldiefstallen wordt opgelegd.
Vertrouwen geschonden
De rechtbank oordeelde dus anders. In de strafbepaling werd ook meegenomen dat dat de vrouw het ‘vertrouwen in het handelsverkeer via internet’ door haar handelen heeft geschonden.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Rechtbank weegt internetoplichting zwaarder dan winkeldiefstal
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.