Twinkle | Digital Commerce

Voormalig directeur Neckermann.com krijgt celstraf voor witwassen

2023-02-01
1000562
  • [nieuws]
  • 0:57

Ronald Steenbergen, voormalig directeur van de webshop Neckermann.com, moet 18 maanden de cel in vanwege witwassen. Volgens de rechtbank heeft Steenbergen tussen 2013 en 2016 ruim 5,2 miljoen euro witgewassen.

Zijn broer, Joop Steenbergen, is veroordeeld tot een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf. Ronald Steenbergen was bestuurder bij Readen Retail, de holding waar Neckermann.com onder viel. In 2017 viel de FIOD binnen bij de broers. Uit jarenlang onderzoek zou blijken dat er tussen 2013 en 2016 in miljoenen euro’s aan contanten werden gestort op de bankrekeningen van de webwinkels. Volgens de broers kwam dat contante geld van de handel in beltegoedkaarten, maar dat is nooit bewezen.

Volgens de rechtbank in Amsterdam is bewezen dat Ronald Steenbergen in totaal ruim 5,2 miljoen euro heeft witgewassen. Daarnaast was hij in het bezit van een pistool met munitie. Joop Steenbergen is veroordeeld voor het witwassen van bijna 900.000 euro. In het vonnis heeft de rechtbank rekening gehouden met de gezondheid van de broers, die broos zou zijn. Ook zijn de broers eerder persoonlijk failliet verklaard.