Twinkle | Digital Commerce

Duitse Amazon-medewerkers staken voor beter loon

2017-05-27
181101
  • [nieuws]
  • 1:19

Zo’n vijfhonderd medewerkers van de Duitse tak van Amazon gingen gisteren in Bad Hersfeld de straat op om te pleiten voor een beter salaris. Behalve meer loon eisen de arbeiders betere werkomstandigheden.


Dat melden diverse Duitse media, waaronder Die Welt.

De staking werd georganiseerd door de Duitse branchevereniging Ver.di, die vorige week ook al bij zijn leden de wens voor een staking bij Amazon in Leipzig peilde. Ruim 90 procent gaf aan daar te willen demonsteren bij Amazon voor een beter loon voor zijn medewerkers. Wanneer deze staking gepland staat is onduidelijk. Aan de staking van de vestiging in Bad Hersfeld namen zo’n vijfhonderd van de drieduizend medewerkers van de locatie deel.

Salaris en bonussen
Werknemers zijn niet tevreden met het salaris dat zij krijgen en eisen een uurloon van tenminste 10,66 euro, betere afspraken over werkuren, een premie voor nachtdiensten en een kerstbonus. ‘Het is de eerste keer dat er gestaakt wordt door Duitse Amazon-medewerkers’, vertelt Ver.di-woordvoerder Heiner Reimann. ‘Es war klasse.’

Ver.di heeft meerdere malen geprobeerd om tot een compromis te komen met de Amerikaanse online retailer. Dit heeft tot op heden nog niet tot een resultaat geleid. De branchevereniging geeft aan dat meer stakingen zullen volgen, wat kan leiden tot een aanzienlijke vertraging voor de afhandeling van bestellingen van consumenten.

Neonazipraktijken
Amazon werd eerder dit jaar al in verlegenheid gebracht toen de Duitse publieke zender ARD een documentaire uitzond waarin het beeld werd geschetst dat magazijnmedewerkers worden geïntimideerd. Naar aanleiding van deze uitzending startte Amazon een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden.