Twinkle | Digital Commerce

Amazon Duitsland neemt meer seizoenskrachten in vaste dienst

2017-05-27
180101
  • 1:43

Amazon heeft in Duitsland de contracten van dertienhonderd magazijnmedewerkers verlengd. Deze werknemers waren in eerste instantie enkel aangenomen voor het kerstseizoen. De online gigant neemt meer seizoenskrachten in vaste dienst vanwege de groei van het bedrijf in ons buurland.

Amazon Duitsland stuitte dit jaar op forse kritiek van branchevereniging Ver.di, die vindt dat de e-commerce speler zijn medewerkers uitbuit. Een recente aantijging is van voor de kerstdagen toen Ver.di vertelde dat Amazon zeshonderd werknemers uit een dc nabij Berlijn op straat zet. ‘Amazon toont zijn ware gezicht’, zegt bestuurslid Stefanie Nutzenberger volgens de Duitse nieuwswebsite Stern. ‘Nadat de werknemers onder grote druk alle bestellingen in de drukste periode van het jaar hebben verwerkt, wordt hen nu twee dagen voor kerst verteld te vertrekken.’

Geen gedwongen ontslagen
Een woordvoerster van Amazon reageerde hierop met de mededeling dat er geen gedwongen ontslagen zijn gevallen, maar dat de contracten van seizoensarbeiders niet zijn verlengd. De e-commerce gigant zegt juist meer uitzendkrachten in vaste dienst te willen nemen. Zo heeft het 1.300 seizoensmedewerkers in heel Duitsland een jaarcontract of vast contract aangeboden. Hoeveel contracten er zijn verstrekt aan de magazijnwerkers in Brieselang (nabij Berlijn) is onduidelijk.

Amazon Duitsland verkocht op de drukste dag van het jaar (15 december) 15 procent meer producten dan op diezelfde dag in 2012. Het gaat om een totaal van 4,6 miljoen artikelen. Het bedrijf had voor het kerstseizoen 14.000 tijdelijke medewerkers in dienst.

Stakingen
Ongeveer achttienhonderd van de negenduizend vaste werknemers van Amazon Duitsland hebben het afgelopen jaar samen met Ver.di gestaakt voor een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden. De stakingen werden gedurende het jaar vooral bij de dc’s in Bad Hersfeld en Leipzig georganiseerd. Amazon gaf begin december aan dat brancheorganisatie Ver.di de stakingen stimuleert om zo nieuwe leden te werven. ‘Ver.di heeft dit jaar wel erg veel aandacht voor ons. Wat logisch is, want het merendeel van onze negenduizend medewerkers in Duitsland is geen lid van de branchevereniging’, aldus Ralf Kleber van Amazon Duitsland.

Lees ook:
-
BBC test werkomstandigheden Amazon-dc in UK (26-11-2013)