Twinkle | Digital Commerce

Amazon mag Duits personeel niet laten werken op zondag

2017-05-27
180101
  • 1:19

Amazon mag zijn distributiepersoneel in Leipzig niet laten werken op de zondagen voor Kerstmis. Dat heeft het hoogste gerechtshof in de stad besloten naar aanleiding van een klacht van vakbond Ver.di. ‘De kerstcadeaus komen gewoon op tijd’, aldus de pure player.

Medewerkers van het magazijn in Leipzig mogen op de laatste twee zondagen van het jaar geen online orders verwerken. Amazon zou hier geen vergunning voor hebben. Daarnaast is het werk op zondag niet ‘noodzakelijk’, aldus het gerechtshof. Zondagwerk is namelijk alleen toegestaan ‘ter voorkoming van onevenredige schade’.

Staken
Naast deze triomf voor Ver.di leidt de vakbond tijdens de kerstdagen diverse stakingen van Amazon-personeel in Duitse distributiecentra. Zo’n 450 medewerkers zouden gezegd hebben op Eerste Kerstdag het werk neer te leggen. Ook op Tweede Kerstdag wordt gestaakt, in Leipzig.

Kerst komt op tijd
Amazon zegt zich niet uit het veld geslagen te voelen. ‘Helaas dienen we het besluit van het gerechtshof te respecteren. Maar onze klanten kunnen er zeker van zijn dat de kerstcadeaus op tijd arriveren’, meldt een woordvoerder aan Handelsblatt. Dat wordt een uitdaging met de beloofde same day delivery die de pure player sinds november in veertien Duitse steden - waaronder Leipzig - biedt.

Vluchtelingen als seizoensarbeiders
Amazon was voor de feestmaanden met verschillende uitzendbureaus in gesprek om in Duitsland vluchtelingen aan te nemen als seizoenskrachten. De retailer had bij onze oosterburen namelijk 10 duizend extra medewerkers nodig om de cadeaus op tijd te kunnen bezorgen.