Twinkle | Digital Commerce

Amazon: ‘Ver.di organiseert staking personeel om zelf leden te werven’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:36

In Duitsland zijn opnieuw stakingen aangekondigd van Amazon's logistieke personeel. De Duitse branchevereniging Ver.di riep medewerkers op om vandaag en morgen het werk neer te leggen. Volgens Amazon ziet Ver.di het retailbedrijf als een grote vijver om nieuwe leden uit te vissen.

Vandaag staken werknemers uit de Duitse Amazon-vestigingen in Bad Hersfeld, Leipzig en Graben (Beieren). Het is de zoveelste staking die Ver.di organiseert voor de medewerkers van de e-commerce reus. Volgens Ralf Kleber van Amazon Duitsland is dit niet toevallig. ‘Ver.di heeft dit jaar wel erg veel aandacht voor ons. Wat logisch is, want het merendeel van onze negenduizend medewerkers in Duitsland is geen lid van de branchevereniging. Wij hebben dus veel potentiële leden voor Ver.di’, zegt Kleber in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Goed betaald
Ver.di protesteert samen met de stakende medewerkers tegen de lage lonen en de hoge werkdruk. Volgens Kleber betaalt Amazon zijn personeel echter goed. ‘Iedereen krijgt minimaal 9,55 euro per uur. Daarbij komen nog aparte bonussen, een kerstbonus, betalen wij extra mee aan de pensioenen en kan het personeel gratis gebruik maken van extra verzekeringen. Bovendien krijgen werknemers die meer dan twee jaar bij ons werken een aandelenpakket waarmee zij mede-eigenaar worden van Amazon. Zo komen medewerkers al gauw op een salaris van tweeduizend euro per maand. Wij weten dat als je pioniert er altijd misverstanden kunnen ontstaan over hoe je werkt.’

Proef van de BBC
Amazon lag dit jaar meedere malen onder vuur vanwege de zware arbeidsomstandigheden die medewerkers zouden ervaren in logistieke centra. Onder andere de BBC stelde een en ander aan de kaak door undercover te gaan werken in een Brits distributiecentrum. De 23-jarige BBC-journalist Adam Littler moest naar eigen zeggen tijdens een nachtdienst als picker elke 33 seconden een nieuw product in het dc ophalen, waardoor hij in totaal 17 kilometer aflegde in het pakhuis.