Twinkle | Digital Commerce

Eruopese iDeal MyBank vandaag van start

2017-05-27
270158
  • [nieuws]
  • 1:52

MyBank, een op internetbankieren gestoelde betaalmethode à la iDeal, gaat vandaag officieel van start. Klanten van 28 verschillende financiële instellingen kunnen MyBank voortaan gebruiken. Onder de eerste aanbieders bevindt zich geen Nederlandse bank of instelling.
 
Beheerder EBA Clearing, waarvan 64 grote banken samen eigenaar zijn, maakte eind vorig jaar al bekend dat banken uit Italië, Frankrijk en Luxemburg de eerste participanten zijn in MyBank. Tien van de bij EBA Clearing aangesloten banken representeren de in totaal 28 deelnemende instellingen van het eerste uur. Verder zijn er verschillende integrators die payment servicer providers en merchants ondersteunen met kant en klare oplossingen. Om een en ander te stroomlijnen werd het MyBank Service Provider Program twee weken geleden gelanceerd.

Eerst credit dan debet
Na een succesvolle pilot met MyBank kunnen vanaf vandaag allereerst credittransacties worden verwerkt via applicaties in de browser. Later dit jaar volgen mobiele betaalapplicaties en, vermoedelijk vanaf oktober, ondersteuning voor e-mandates en SEPA direct debits. Dan pas wordt de potentie zichtbaar van het pan-Europese betaalinitiatief, waarmee banken een alternatief bieden aan grensoverschrijdende betaalmethoden als creditcards en PayPal.

Eigen bankomgeving
MyBank is net als iDeal gebaseerd op internetbankieren. Webshoppers kunnen ermee betalen in de omgeving van hun eigen bank. Authenticatie van MyBank-betalingen gebeurt met een TAN-code of een random reader. EBA Clearing, waarbij ABN Amro, Rabobank en ING zijn aangesloten, biedt banken de mogelijkheid om in vier achtereenvolgende tijdventers in te stromen. Verplicht is dat overigens niet. Het tweede joining window start op 15 april aanstaande. De live-gang voor deze banken staat gepland op 8 juli.

SEPA
EBA Clearing heeft MyBank ontwikkeld in de geest van Sepa (Single Europe Payments Area, red.). Brussel hoopt barrières wegnemen om te komen tot één Europese betaalmarkt, ook online. Zo kan (cross-border) e-commerce worden bevorderd, waarmee nieuwe banen worden geschapen. Vorige week maakte de Europese Centrale Bank bekend (pdf) dat veel organisaties te laat starten met de Sepa-migratie, waardoor ze risico’s lopen. Ook webwinkeliers moeten allerlei technische en administratieve aanpassingen doen omdat het Nederlandse bankrekeningnummer per februari 2014 vervalt.

Brochure
Relevante informatie over MyBank, onder andere over de kosten en de plannen voor ondersteuning van mobiele betalingen, is gebundeld in een onlangs uitgebrachte brochure. Die kunt u hieronder downloaden (pdf).


Size: 3.3M bytes Modified: 2 June 2016, 14:45