Twinkle | Digital Commerce

Mobiele portemonnee MasterCard dit jaar in Nederland

2017-10-05
383320
  • 1:39

MasterCard kondigt vandaag de introductie aan van MasterPass, een cloud-gebaseerde mobiele portemonnee voor betalingen in het fysieke en het online kanaal. In de loop van dit jaar zal MasterPass in ons land beschikbaar komen. ICS is hier de eerste acceptant.

MasterPass is de doorontwikkelde en uitgebreide verse van PayPass Wallet Service, dat een klein jaar geleden werd aangekondigd. Het is een ‘open wallet’, waarin consumenten al hun credit-, debet- en prepaid-kaarten bewaren voor betalingen in verschillende omgevingen. Gebruikers kunnen kaart- en adresinformatie centraal opslaan in een cloud-omgeving, waardoor ze die niet steeds opnieuw in hoeven te voeren in webwinkels (althans bij acceptanten). Volgens MasterCard maakt MasterPass van ‘ieder apparaat een betaalmiddel’.

Gelinkte wallets
De MasterPass Checkout Service biedt dus ruimte voor betaalmiddelen van concurrenten. Het open karakter van MasterCard’s nieuwe dient blijkt ook uit de optie voor banken, winkeliers en andere derden om zelf ‘MasterPass-gelinkte wallets’ te creëren. MasterPass belooft merchants verder meerwaarde door oplossingen voor loyalty en kortingsacties.

Fysieke aankopen
Voor fysieke aankopen faciliteert MasterPass afrekenen met ‘traditionele betaalkaarten’, zoals MasterCard zelf zegt, maar ook betaling via qr-codes of tags. Verder ondersteunt MasterPass nfc-technologie (near field communication) voor draadloos mobiel betalen bij de kassa.
 
Introductie
Eind maart worden allereerst banken in Australië en Canada aangesloten op MasterPass, een naam die meer dan het eerder gebruikte PayPass verwijst naar ontwikkelaar MasterCard. Dit voorjaar volgt de introductie op de Britse en Amerikaanse markt. De technologie komt volgens MasterCard dit jaar ook in elf andere landen beschikbaar, waaronder Nederland. International Card Services Nederland (ICS) zal de functionaliteit hier als eerste issuer aanbieden aan kaarthouders van MasterCard. Overigens behoren Adyen en Buckaroo, bekende namen uit het Nederlandse online betaallandschap, tot de technology partners van MasterPass (zie perbericht).

Voorwaarde
MasterPass is behalve voor consumenten voooralsnog ook gratis voor merchants, blijkt uit MasterCard's antwoorden op FAQ's. Een belangrijke en logische voorwaarde is wel dat online verkopers betaalkaarten van MasterCard accepteren.