Twinkle | Digital Commerce

Einde postbezorging op maandag nabij

2017-05-27
180101
  • 1:25

Als het aan Henk Bleker ligt, hoeft PostNL geen brievenbuspost meer te bezorgen op maandag. Op verzoek van de Tweede Kamer liet de demissionair staatssecretaris onderzoek doen naar de consequenties daarvan. Die zouden meevallen. De Kamer besluit binnenkort.
 
Bleker wilde de maandagse bezorging van brievenbuspost vorig jaar al afschaffen, maar het parlement was daar toen op tegen. Uit twee onderzoeken die daarna zijn uitgevoerd zou blijken dat de aanpassing van de Postwet weinig gevolgen heeft voor onder andere het personeel van PostNL. Bleker schrijft in een brief aan de nieuwe Tweede Kamer: ‘De resultaten van beide onderzoeken geven geen aanleiding tot een heroverweging van mijn voorstel tot vermindering van het aantal verplichte bezorgdagen van zes naar vijf.’

Tarieven
Voor PostNL is de eerste dag van de week als bezorgdag voor brievenbuspost – pakketten blijven wel gewoon bezorgd worden op maandag – onrendabel. Als de situatie niet zou veranderen, zou de prijs voor onder andere postzegels (sneller) oplopen. De Opta becijferde in opdracht van Bleker dat 2,6 procent van het totale postvolume op maandag op de mat valt, inclusief postbuspost. Die wil PostNL overigens wel op maandag blijven bezorgen, net zoals medische post en rouwkaarten.

Drie dagen
Voor online verkopers van brieven, foto’s, tijdschriften, cd’s, games en tal van andere artikelen betekent de op handen zijnde maatregel dat kopers langer op hun product moeten wachten. Als ze op zaterdag bestellen kan PostNL het product pas op zijn vroegst op dinsdag bij de klant bezorgen, drie dagen later dus.

Brief
U vindt de brief die Bleker gisteren naar de Tweede Kamer stuurde hieronder (pdf):


Size: 32.9K bytes Modified: 2 June 2016, 13:53