Twinkle | Digital Commerce

Shutl met groeigeld van UPS naar Amerika

2017-05-27
180101
  • 1:36

Shutl heeft in een nieuwe financieringsronde 2 miljoen pond opgehaald. Het groeigeld is deels afkomstig van de nieuwe geldschieter UPS Strategic Enterprise Fund. Met de investering wil Shutl, dat zichzelf ‘wereldrecordhouder in bezorging’ noemt, zijn entree maken in de VS.

Shutl werd drie jaar geleden gestart door de Brit Tom Allason, die steun kreeg van Europa’s voormalige Amazon-baas Simon Murdoch. Zij beschouwden bezorging als het ‘ondergeschoven kindje’ in de ontwikkeling van e-commerce.

Shutl Now of Shutl Later
Shutl introduceerde levering binnen negentig minuten (‘Shutl Now’) en levering in een tijdvak van één uur (‘Shutl Later’), om te beginnen in Londen. Dat kreeg het bedrijf voor elkaar door meestal last minute een beroep te doen op de restcapaciteit van vervoerders. Inmiddels kunnen twee op de drie Britten gebruik maken van Shutl, dat onder andere levert voor retailketen Argos en modeconern Aurora Fashions. Shutl zegt vooral van meerwaarde te kunnen zijn voor retailers die voorraad houden op maximaal tien mijl van de klant, of dat nu in een winkel is of niet.

Same day delivery
Shutl zoekt verdere groei niet op het Europese continent, maar in de VS (launching soon). Allason verwacht dat de pakketjesmarkt daar in 2016 niet minder dan 26 miljard dollar zal bedragen. Same day delivery staat bij de Amerikaanse e-commerce iconen Amazon en eBay ook duidelijk op de agenda. Amazon heeft ambities om dagbezorging breed uit te rollen, al temperde het onlangs wel de verwachtingen over het tempo waarin dat zal gebeuren. EBay verraste recentelijk met de introductie van bezorgdienst eBay Now, voor pakjes van fysieke winkeliers.

Geld en kennis
UPS brengt (via zijn investeringsdochter) niet alleen geld, maar ook expertise in bij Shutl; Joe Mozzali, verantwoordelijk voor de strategie van UPS Europa, neemt zitting in de raad van bestuur (bron). Mozzali is ook de man die de integratie van UPS’ overnameprooi Kiala momenteel begeleidt.