Twinkle | Digital Commerce

Online ondernemen wint langzaam terrein in MKB

2017-11-08
180101
  • 1:16

Ondernemers in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf verwachten over twee jaar gemiddeld 22 procent van hun inkomsten online te boeken. Op dit moment verkoopt één op de vier MKB’ers online.


Dat blijkt uit een onderzoek van ondernemersplatform De Zaak en het ING Economisch Bureau. Daarvoor vulden ongeveer negenhonderd ondernemers afgelopen maand een enquête in.

Van de respondenten verkoopt op dit moment een kwart online. Ondernemers voeren het maatwerk dat zij leveren vaak als reden aan om niet online te verkopen. Gestandaardiseerde producten of diensten zouden dus gemakkelijker via internet verkocht kunnen worden. Uit het onderzoek blijkt verder dat veel MKB'ers de benodigde knowhow missen om een webwinkel op te zetten.

MKB’ers die wel online verkopen, doorgaans detaillisten, halen al ruim 35 procent van hun inkomsten uit het online kanaal en ze verwachten dat het omzetaandeel de komende twee jaar tot bijna 43 procent zal groeien. Ondernemers die nu nog niets verdienen aan webverkoop, een ruime meerderheid van de MKB’ers dus, zullen naar eigen verwachting gemiddeld ruim 15 procent via internet verdienen anno 2014:Over de hele linie verwachten MKB’ers over twee jaar gemiddeld ruim 22 procent van hun omzet online te realiseren, aldus de rapporteurs. Dat is, afgaande op de cijfers, ruim twee keer zoveel als nu het geval is.

U vindt het hele rapport van het ING Economisch Bureau en De Zaak via deze link (pdf):


Size: 67.5K bytes Modified: 2 June 2016, 13:47