Twinkle | Digital Commerce

Weer duizenden nieuwe webwinkeliers in Nederland

2017-05-27
391360
  • [nieuws]
  • 1:60

De groei van online retail blijft nieuwe ondernemers trekken. Afgelopen jaar meldden zich bij de Kamer van Koophandel circa 7.300 nieuwkomers in de categorie ‘detailhandel via postorder en internet’. Het aantal stoppers ligt veel lager, op 3.700 ondernemers.
 
Die cijfers heeft de Kamer van Koophandel verstrekt aan Twinkle. De aanwas van verkopers op afstand, voor het overgrote deel webwinkeliers, was afgelopen jaar nog groter dan in 2010. Toen schreven zich 6.600 nieuwe bedrijven in. Bij de Kamer van Koophandel staan nu circa 24.500 detaillisten via postorder en internet geregistreerd.

Onzettend populair
Gisteren publiceerde ING Economisch Bureau een rapport over de startersmarkt in Nederland, die over de hele linie stagneert. E-commerce blijkt eens te meer ontzettend populair om wél in te beginnen. Alleen de adviesbranche, met bijna elfduizend nieuwe bureaus in 2011, zag meer nieuwe toetreders komen. Volgens ING Economisch Bureau voelen beginnende webondernemers zich aangetrokken door de lage toetredingsdrempel, het jonge karakter van e-commerce en de groei van de online retailbestedingen.  

Grenzen aan groei
Maar de toetreding van starters kent ook grenzen. Uit het ING-rapport: ‘Allereerst doordat de toestroom van nieuwe ondernemers in de branche gepaard gaat met de ontwikkeling dat steeds meer bestaande (fysieke) retailers zich op e-commerce richten. Hierdoor wordt het voor nieuwe ondernemers steeds lastiger onderscheidend vermogen te bieden. E-commerce professionaliseert bovendien in rap tempo. Als gevolg nemen de vereiste investeringen in websites toe en wordt de toetredingsdrempel verhoogd. Daar komt bij dat de huidige economische omstandigheden niet gunstig zijn. Een zeer laag consumentenvertrouwen en dalende koopkracht hebben een drukkend effect op de consumentenbestedingen.’

Rapport downloaden
U kunt het rapport van ING Economsich Bureau downloaden via onderstaande link (pdf).

Size: 94.8K bytes Modified: 2 June 2016, 13:47

Shakeout
Thuiswinkel.org schat het totale aantal Nederlandse webwinkeliers op 37.500. Directeur Wijnand Jongen voorspelde drie jaar geleden (Twinkle 1-2009) overigens al een zogenoemde shakeout onder webwinkels: 'Je ziet in sommige sectoren dat de markt in no time overspoeld raakt. Zodra het tij dan tegenzit, verliezen de ondoordachte, te snel opgezette initiatieven de strijd en moeten de webwinkeliers de deuren sluiten. Dat is prettig voor consumenten, want solide, doordachte concepten bieden sowieso meer toegevoegde waarde.'

Buitenlandse spelers
Voorlopig neemt het totale aantal Nederlandse webwinkeliers nog toe. Niet opgenomen in de genoemde cijfers van de KvK  zijn fysieke winkeliers met webwinkel en buitenlandse online retailers die in ons land actief zijn. Ook hun aantal wordt steeds groter.