Twinkle | Digital Commerce

NMa slaat alarm over finanicële vergelijkers

2017-11-11
180101
  • 1:23

De kwaliteit van vergelijkingssites voor sparen en reisverzekeringen moet omhoog, aldus de NMa. Van 38 onderzochte vergelijkers voldoen alleen Geld.nl en Independer.nl op alle punten. De NMa oppert de komst van een gedragscode.

Namens de mededingingsautoriteit legde de Monitor Financiële Sector 21 vergelijkingssites voor spaarrekeningen en 17 vergelijkingssites voor doorlopende reisverzekeringen onder de loep. Ze werden beoordeeld op verschillende criteria, zoals correctheid, volledigheid en transparantie. Van de vergelijkers voor spaarrekeningen haalde er niet één de hoogste score op alle criteria. Twee vergelijkingssites voor reisverzekeringen haalden wel de maximale score: Geld.nl en Independer, dat eind vorig jaar werd overgenomen door Achmea.

Te weinig producten, te weinig info, niet transparant
Uit het onderzoek (pdf) kwam naar voren dat op meer dan 60 procent van de vergelijkingssites een belangrijk deel van de spaarrentes of verzekeringspremies niet klopt. Ook blijkt dat ongeveer 30 procent van de vergelijkingsites voor spaarrekeningen en driekwart van de vergelijkingssites voor reisverzekeringen te weinig producten tonen. Verder is ongeveer de helft van de vergelijkingssites niet transparant over de eigenaar en/of het verdienmodel.

Gedragscode
Volgens de NMa doen de sites er goed aan zich te verbeteren door meer producten te tonen, te controleren of de informatie klopt en dagelijks de prijzen van alle producten bij te werken. Een andere mogelijkheid om de kwaliteit van vergelijkingssites te verbeteren, is de invoering van een gedragscode. ‘Een dergelijke code kan ook toepasbaar zijn voor vergelijkingssites in andere sectoren’, aldus de mededingingsautoriteit.

In juli vorig jaar tikte de NMa al misleidende vergelijkingssites voor energieprijzen op de vingers. Sinds die tijd houdt de Consumentenautoriteit misleidende prijsvergelijkers strenger in de gaten.