Twinkle | Digital Commerce

ANWB met Nieuweautokopen.nl in online autoverkoop

2017-05-27
168112
  • [nieuws]
  • 2:07

De ANWB gaat bemiddelen in particuliere autoaankopen op internet. De bond sloot daartoe een verregaande samenwerking met Paul de Vries' NAK Internet, zes jaar geleden Nederlands pionier in autoverkoop op internet.


NAK Internet
, dat vorig jaar 700 ongeveer zevenhonderd auto’s wist te verkopen via Nieuweautokopen.nl, komt door de deal onder de aandacht bij circa 4 miljoen ANWB-leden. De bond startte vorig jaar al een Autoverkoopservice voor particuliere wagenbezitters, maar zegt zijn leden nu ook uitkomst te willen bieden bij de aankoop van een auto. Uit onderzoek zou blijken dat een meerderheid van de ANWB-leden het onplezierig vindt om autodealers te bezoeken.

Offerte, voorlopige bestelling, koopcontract
Geïnteresseerde automobilisten kunnen op Anwbautokoopservice.nl eerst een offerte aanvragen, waarvoor ze 20 euro moeten betalen. Bij akkoord wordt online een voorlopige bestelling geplaatst, die vervolgens telefonisch wordt doorgesproken. De ANWB stuurt de klant daarna een koopcontract in pdf, dat hij ondertekend retour moet sturen. 'Het werkt allemaal precies zo als bij Nieuweautokopen.nl, dat gewoon blijft bestaan', zegt oprichter Paul de Vries tegen Twinkle. Pas zeven dag na de ontvangst van de geretourneerde pdf wordt de auto besteld: ‘Dat is om de klant bedenktijd te geven en de impulsinkopen eruit te halen’, aldus De Vries.

Dealers en importeurs
De ANWB zegt voordelen bij dealers te hebben bedongen die leasebedrijven ook krijgen. Volgens de Bovag zijn het importeurs die opdraaien voor de ledenkorting van gemiddeld 4 tot 7 procent. Voorzitter Erik Tak van Bovag Autodealers vanochtend op Radio1: ‘De dealer blijkt de belangrijkste schakel in dit initiatief. De klant krijgt de korting rechtstreeks van de dealer en de kosten van de ANWB worden verhaald op de importeurs.’

Aflverecentrum
De Vries koopt naar eigen zeggen inderdaad 'het liefst' in bij importeurs, voor het bedrag dat de klant voor de wagen betaalt: 'Wij ontvangen bij verkoop een bonus van de importeur en laten de auto ophalen bij de dealer in de buurt. Maar als importeurs van merken niet meewerken, moet je toch met individuele dealers de onderhandeling in.'

Autokopers kunnen een bestelde auto ook thuis laten bezorgen of oppikken in het vorig jaar geopende 'aflevercentrum' van Nieuweautokopen.nl. Het pand is inmiddels ook voorzien van een bord met de naam ANWB Auto Almere.

Auto.nl
Auto.nl, mede opgericht door internetondernemer Marque Joosten, was begin dit jaar het eerste bedrijf dat auto’s direct online liet bestellen. Joosten destijds: ‘Bij Nieuweautokopen.nl, waar ik met veel respect naar kijk, ga je een heel offertetraject in. Daar komt papier bij kijken. Wij zijn echt een e-commerce partij.’

NB: Lees ook het artikel over een recent rapport van het Economisch Bureau van ING: ‘Kansen e-commerce in automotive met name in aftersales’.