Twinkle | Digital Commerce

Banken werken toe naar Europese variant iDeal

2017-11-11
627296

De European Banking Association (EBA) heeft bekendgemaakt over een jaar een Europese OBeP pilot (Online Banking ePayments) te willen starten. Het is het tweede belangrijke signaal dat aan een van de belangrijkste wensen van de e-commerce industrie gehoor wordt gegeven.

Het eerste signaal is de proof of concept van de European Payments Council (EPC) gericht op interoperabiliteit tussen de nationale OBeP varianten iDeal (Nederland), Giropay (Duitsland) en EPS (Oostenrijk).

Belangrijke wens
De EBA Clearing maakte tijdens de EBA conferentie in Madrid bekend dat Europese banken over een jaar met een OBeP pilot willen starten, gebaseerd op SEPA standaarden (Single European Payment Area). Daarmee wordt gehoor gegeven aan een van de belangrijkste wensen van Europese online merchants, zoals verwoord in de laatste draft van het position paper over online payments in Europa. Namelijk aan de wens van webshops om te komen tot een pan-Europees e-payment systeem gebaseerd op internetbankieren.

Gemeenschappelijk standpunt
De web merchants en samenwerkende e-commerce associaties in Europa zien de twee initiatieven als welkome stappen in de goede richting, die ook door hen in het E-Payments Merchant Initiative zijn benoemd. Het E-Payments Merchant Initiative is een samenwerkingsverband van grote cross border retailers en nationale e-commerce associaties. Hierin is het voor het eerst gelukt om met een gemeenschappelijk standpunt naar buiten te treden.

Consultatie
Dit najaar wordt het derde draft paper ter verdere consultatie aan de e-merchant community en haar stakeholders voorgelegd. We verwachten dat merchants in diverse landen actief geconsulteerd worden voor het EBA initiatief. In het voorjaar van 2012 wordt een nieuwe position paper ‘online payments in Europa’ voorbereid. Volgend jaar zal in juni, tijdens de pre-conferentie ‘e-payments in Europa ‘, voorafgaande aan de 4e Global E-Commerce Summit in Barcelona, de balans worden opgemaakt en het nieuwe position paper besproken en bediscussieerd worden.

De laatste versie (draft 3) van het position paper van het E-Payments Merchant Initiative vindt u via onderstaande link (pdf):


Size: 506.5K bytes Modified: 3 June 2016, 12:41