Twinkle | Digital Commerce

‘Europese iDeal’ MyBank start zonder Nederlandse banken

2017-11-11
168148

MyBank, een op internetbankieren gestoelde betaalmethode à la iDeal, gaat op 25 maart officieel van start. Klanten van elf verschillende financiële instellingen kunnen MyBank dan gebruiken. Onder de eerste aanbieders bevindt zich geen Nederlandse bank.
 
Beheerder EBA Clearing maakt vandaag bekend dat banken uit Italië, Frankrijk en Luxemburg de eerste participanten zijn in MyBank. Verder zijn er 16 integrators die payment servicer providers en merchants ondersteunen met kant en klare oplossingen; webwinkeliers kunnen MyBank desgewenst vanaf dag één aanbieden.

Eerst credit dan debet
EBA Clearing, gelieerd aan de Euro Banking Association (EBA), laat weten dat de pilot met MyBank vorige maand succesvol is afgerond. Vanaf eind maart kunnen allereerst credit transacties worden verwerkt via applicaties in de browser, later in 2013 volgen mobiele betaalapplicaties en ondersteuning voor e-mandates en SEPA direct debits.

Eigen bankomgeving
MyBank is net als iDeal gebaseerd op internetbankieren. Webshoppers kunnen straks betalen in de omgeving van hun eigen bank (demoshop). Authenticatie van MyBank-betalingen gebeurt met een TAN-code of een random reader. EBA Clearing, waarbij 64 instellingen (waaronder ABN Amro, Rabobank en ING) zijn aangesloten, biedt banken de mogeljkheid om in vier achtereenvolgende tijdventers in te stromen. Verplicht is dat overigens niet.

SEPA
EBA Clearing heeft MyBank ontwikkeld in de geest van SEPA (Single Europe Payments Area, red.). Brussel hoopt barrières wegnemen om te komen tot één Europese betaalmarkt, ook online. Zo kan (cross-border) e-commerce worden bevorderd, waarmee nieuwe banen worden geschapen.