Twinkle | Digital Commerce

‘Europese iDeal’ MyBank over twee weken van start

2017-05-27
134118

De introductie van MyBank ligt op schema. Over iets meer dan twee weken wordt de pan-Europese betaalmethode voor het eerst getest. Verenigde banken uit Italië, Oostenrijk en Luxemburg zijn klaar voor de start, net als individuele banken uit onder andere Frankrijk en Griekenland.

MyBank is à la iDeal gebaseerd op internetbankieren. Webshoppers kunnen straks betalen (demoshop) in de omgeving van hun eigen bank. Authenticatie van MyBank-betalingen gebeurt met een TAN-code of een random reader. Bij wijze van demonstratie is deze week een eerste betaling verricht op een conferentie in Edinburgh. Daarbij waren een Franse en een Italiaanse bank betrokken.

Planning
De eerste serieuze testperiode start op 4 juni en zal lopen tot oktober, wanneer een tweede testperiode van start gaat. MyBank mikt op een brede beschikbaarheid voor Europese consumenten aan het begin van volgend jaar, laat het weten in een persbericht.

SEPA
EBA Clearing, gelieerd aan de Euro Banking Association (EBA), heeft MyBank ontwikkeld in de geest van SEPA (Single Europe Payments Area, red.). Brussel hoopt barrières wegnemen om te komen tot één Europese betaalmarkt, ook online. Zo kan (cross-border) e-commerce worden bevorderd, waarmee nieuwe banen worden geschapen. De Europese Commissie heeft beloofd (zie actieplan) werk te maken van de harmonisatie van online betalingen.

Banken en psp's
Bij EBA Clearing zijn op dit moment 65 grote banken aangesloten, waaronder ABN Amro, ING en Rabobank uit ons land. De meeste van die banken hebben een intentieverklaring getekend om MyBank straks als betaalmethode te accepteren. Ook een groot aantal payment service providers zegden hun medewerking toe.