Twinkle | Digital Commerce

Scheer & Foppen betaalde ruim 2,2 miljoen euro voor Modern.nl

2017-11-08
237152
  • 2:15

Scheer & Foppen heeft 2.245.000 euro betaald voor Modern.nl. Die overnamesom werd medio februari overeengekomen met de curator van IMpact Retail, dat ‘geen serieuze doorstartkandidaat’ vond voor elektronicaketen It’s.

Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde faillissementsverslag. Daarin wordt duidelijk dat IMpact Retail, het concern achter formules als It’s, Prijstopper en pure player Modern.nl, dit boekjaar afstevende op een verlies van 15,7 miljoen euro. Het boekjaar 2009-2010 werd afgesloten met een soortgelijk verlies (15,8 miljoen euro), terwijl het jaar daarvoor nog winst werd geboekt.

De omzet van het concern vertoonde een dalende trend: van 324 miljoen euro twee jaar geleden, via 280 miljoen euro in het laatst afgesloten boekjaar, tot een geschatte 200 miljoen in het aflopende boekjaar.

Oorzaken van faillissement
De curatoren noemen in het failliseementsverslag zes ‘met elkaar samenhangende en/of elkaar versterkende oorzaken voor de grote verliezen in de afgelopen twee jaren':

  • De algehele recessie vanaf 2008
  • Een verschuiving van winkelverkoop naar verkoop online
  • Opkomst van grote ketens als Media Markt en BCC, met betere inkoopcondities
  • Toegenomen prijstransparantie op internet, met prijsdalingen tot gevolg
  • Langlopende huurcontracten tegen relatief hoge prijzen
  • Algehele prijsdalingen van elektronicaproducten (lagere ‘nominale marges’)

‘Toekomst branche onzeker’
De curatoren spraken met verschillende ‘serieuze doorstartkandidaten’, die overwogen minimaal de helft van de onderneming over te nemen. In het verslag wordt gesproken over vier verschillende partijen. Een deal met de eerste strandde pas in het zicht van de haven. De drie latere gesprekspartners ‘achtten de toekomst van de branche onzeker’, aldus het verslag.

Mikro-Electro
De curatoren, die al een compensatieregeling waren overeengekomen met Expert, besloten IMpact Retail vervolgens op te knippen. Resultaat waren deals met Scheer & Foppen (Modern.nl is alweer enige tijd in lucht) en met Mikro-Electro, dat 10 van de 110 It’s winkels overnam en van plan is weer te gaan verkopen op Itsonline.nl. Mikro-Electro betaalde een kleine 1,4 miljoen euro voor de overname van voorraden, winkelinventarissen en merk- en domeinnamen.

Modern.nl goed voor 29 miljoen euro
De verkoop van Modern.nl bracht bijna een miljoen meer in het laatje. In het faillissementsverslag staat dat de webwinkel in het boekjaar 2009-2010 een omzet van ruim 29 miljoen euro had geboekt, bij een winst van ongeveer een miljoen. ‘De omzet in het boekjaar 2010/2011 is lager uitgekomen, met name vanwege de perikelen rond de reorganisatie van Impact in de helft van dat boekjaar en de afbouw van het voorraadvolume.’

Liquidatie
IMpact Retail wordt als onderneming verder geliquideerd. Uit het verslag: ‘Hoewel curatoren (veel) tijd hebben gestoken in het onderzoeken van de mogelijkheden om delen van de onderneming in stand te laten, bleek hiervoor dus overigens te weinig concrete interesse tegen aanvaardbare voorwaarden. Met name de getaxeerde waarde van de voorraad vormde veelal een breekpunt.’

Het complete faillissementsverslag, met onder meer informatie over de vorderingen van leveranciers en consumenten, vindt u hier (pdf).


Gerelateerde artikelen: