Twinkle | Digital Commerce

'Negen op de tien webwinkeliers biedt iDeal aan'

2017-10-05
180101
  • 1:42

De voorkeur voor iDeal is opnieuw gegroeid, laat Currence weten in zijn jaarverslag. Eind 2010 noemde 56 procent van de Nederlanders iDeal de favoriete betaalwijze op het web, tegenover 53 procent een jaar eerder. 90 procent van de webwinkels biedt iDeal aan.

Currence, dat de genoemde cijfers kreeg van Blauw Research, maakt de consumentenvoorkeur inzichtelijk in onderstaand diagram. Daaruit blijkt dat de eenmalige machtiging en ‘overige’ betaalmethodes bij minder mensen favoriet zijn:Kosten
Over de populariteit van iDeal onder webshoppers schrijft beheerder Currence vandaag op de eigen site: ‘Dit heeft, naast het grote vertrouwen dat consumenten hebben in iDeal, ook te maken met het feit dat webwinkels (nagenoeg) geen kosten voor een iDeal-betaling in rekening brengen. Dit in tegenstelling tot andere betaalmethoden waarvoor webwinkels vaak forse bijdragen vragen.’

Vorige week barstte er nog een discussie los op deze site over webwinkeliers die klanten wél geld vragen voor een iDeal-transactie. 

Mobiel iDeal
Currence liet begin dit jaar weten dat in 2010 voor meer dan 5 miljard euro werd betaald via iDeal. Sinds die tijd wordt de roep om een mobiele variant van de afrekenmethode steeds luider. Thuiswinkel.org zei dat webwinkeliers geen jaren willen wachten op een veilige mobiele betaalstandaard. Rabobank pakte de handschoen al op, door een mobiele iDeal-proef te starten met onder meer Bol.com.

'Veiligheid voorop'
Currence zegt de urgentie van een mobiel iDeal in te zien en schrijft vandaag: 'Momenteel onderzoeken Currence en de banken hoe iDeal ook als mobiel betaalmiddel is te gebruiken. Kernpunt bij dit onderzoek is de veiligheid. Die staat bij iDeal voorop.’

Pieter Mallekoote zei op het Online Betaal Congres tegen Twinkle aan te sturen op mobiel iDeal via de browser, dat voor klanten van alle participerende banken in 2012 beschikbaar zou moeten komen.

IDeal over de grens
Currence roept (banken in) andere landen opnieuw op om iDeal daar te introduceren. Tot op heden bleven die inspanningen zonder resultaat. Wel werd voorzien in een koppeling met soortgelijke systemen in Duitsland en Oostenrijk.