Twinkle | Digital Commerce

Een op de acht Nederlanders koopt online in ander EU-land

2017-11-11
180101
  • 1:44

Uit de Consumer Scorecard van de Europese Unie bleek dat 9 procent van de EU-burgers wel eens online iets koopt over de grens. Het rapport biedt ook gedetailleerde informatie op landniveau, waarvan u hieronder een selectie vindt.

Uit onderstaande figuur blijkt dat Nederland onder het Europese gemiddelde blijft als het gaat om het aantal retailers dat online verkoopt: 53 procent van de Europese winkeliers verkoopt online, tegenover 52 procent van de Nederlandse. Overigens wordt het EU-gemiddelde flink omhoog getrokken door Britse retailers, van wie 78 procent online verkoopt:



Twee op drie Nederlanders kopen online
Als gekeken wordt naar het aantal webshoppers, dan scoort Nederland met 66 procent hoog. Achter Denemarken bezet ons land met Groot-Brittannië de tweede plaats. Webwinkelen is het minst ingeburgerd in Roemenïe, waar vorig jaar slechts 4 procent van de bevolking iets bestelde online:



Cross border shopping
In het rapport van de Europese Unie wordt ook de populariteit van cross border shopping per land in beeld gebracht. Te zien is dat 12 procent van de Nederlanders in 2010 iets kocht bij een webwinkel in een ander EU-land. Dat is hetzelfde percentage als in 2009, en 2 procentpunten meer dan in 2008.

Het Europese gemiddelde van afgelopen jaar ligt op 9 procent. In Luxemburg (53 procent cross border shoppers), Malta (35 procent) en Oostenrijk (29 procent) is het aantal webkopers over de grens gróter dan het aantal binnenlandse shoppers. Ook Belgen (één op de vijf) kopen relatief vaak in een webwinkel uit een ander EU-land:



Minder sceptisch
Uit onderstaande figuur valt op te maken dat EU-burgers steeds minder sceptisch staan tegenover het doen van aankopen in een andere lidstaat:



In de Consumer Scorecard wordt nog veel dieper ingegaan op de veiligheid van cross border shopping en de perceptie daarvan. De country consumer statistics over Nederland vindt u op pagina 84 en 85.

U kunt het rapport downloaden via onderstaande link:


Size: 884.8K bytes Modified: 2 June 2016, 10:16