Twinkle | Digital Commerce

De tien grootste online-retailers van Europa

2017-05-27
500380
 • [nieuws]
 • 1:48

De tien grootste online-retailers in Europa tekenen samen voor bijna een kwart van alle webwinkelbestedingen op ons continent. Achter Amazon bezetten Otto en Tesco de tweede en derde plaats. In de top 10 staan geen Nederlandse partijen.

Dat blijkt uit cijfers van Internet Retailer, dat een Top 300 Europe opstelde, waarin de grootste online-retailers naar omzet zijn gerangschikt. Met 9,36 miljard euro omzet op ons continent is Amazon Europa’s grootste webverkoper, goed voor 8 procent van alle webwinkelbestedingen op ons continent.

Top 10
Hieronder vindt u de top 10 van Europese online-retailers volgens Internet Retailer, met een link naar een relevant webdomein. Achter de bedrijfsnaam vindt u het land van herkomst en de afgelopen jaaromzet – in de meeste gevallen een educated guess –   in miljarden euro’s.

 1. Amazon (VS)                                              9,3
 2. Otto Group (Duitsland)                                 3,83
 3. Tesco Stores (UK)                                       3,15
 4. Staples Inc. (VS)                                          2,83
 5. PPR SA (Frankrijk)                                       2,3
 6. Home Retail Group (UK)                               1,41
 7. 3 Suisses (Frankrijk)                                    1,18
 8. CDiscount.com (Frankrijk)                            1,18
 9. Neckermann Gruppe (Duitsland)                   1,10
 10. Dixons Stores (UK)                                      1,09

Gemiddeld bonbedrag
Opgeteld behaalden de genoemde bedrijven vorig jaar 27,4 miljard euro ofwel 23,2 procent van alle online-consumentenomzet op ons continent. Samen kregen ze maandelijks gemiddeld 471,6 miljoen bezoekers te verwerken op hun websites. De gemiddelde orderwaarde van de drie Britse, drie Franse, twee Duitse en twee Amerikaanse bedrijven, lag volgens Internet Retailer op niet minder dan 188,60 euro.

Pure players, multichannel retailers en postorderaars
Op de lijst bevinden zich zowel pure online players als retailers uit de (vooral Britse) winkelstraat als bedrijven met een postorderachtergrond. Aangetekend moet worden dat aanbieders van reizen, anders dan bij de Twinkle100, niet worden meegenomen in de rangschikking van Internet Retailer, dat ieder jaar ook met een Amerikaanse Top 500 komt.

Twinkle100
Binnenkort leest u meer op deze site over de Nederlandse namen in de Top 300 Europe van Internet Retailer. Twinkle werkt ondertussen aan een overzicht van de honderd grootste webwinkels van ons land. Heeft u tips voor de redactie voor deze alweer vierde editie van de Twinkle100? Mail dan naar redactie@twinkle100.nl.