De gemeente Abcoude heeft Fietsenshop.nu voor de rechter gedaagd, omdat de webwinkel vanuit thuis wordt gerund. Dit zou niet binnen het bestemmingsplan vallen. Te gek voor woorden natuurlijk, want waar moeten beginnende webwinkels dan naar toe?
Is een beginnende webwinkelier dan zoveel anders dan een advocaat, een huisarts of een fysiotherapeut, die ook vanuit huis haar beroep uitoefend? Thuiswinkel.org volgt de uitkomst van de zaak met grote belangstelling, want de impact voor veel kleine webwinkels kan natuurlijk groot zijn!
Klassiek onderscheid
Gemeentes maken in het vaststellen van hun bestemmingsplannen nog steeds het klassieke onderscheid tussen detailhandel (lees: stenen winkel) en groothandel c.q. bedrijven. Om de eigen, vaak lokale detailhandel en de voorzieningen op dorps- of stadsniveau op peil te houden, schrijven gemeentes dan vaak voor dat detailhandel dient plaats te vinden op daarvoor aangewezen plekken. Dus niet in wijken met een woonbestemming. Tegelijkertijd verbieden ze de detailhandelaar om zich te vestigen op een bedrijventerrein, om te voorkomen dat andere detailhandelaren concurrentie bieden aan de gevestigde winkels in het dorp.
Tussen wal en schip
Webwinkels vallen daardoor tussen de wal en het schip. Zij zijn immers een bedrijf, maar ze zijn ook detailhandelaar! Omdat ze detailhandelaar zijn, mogen ze zich vaak niet vestigen op een bedrijventerrein. Tegelijkertijd moeten ze zich als niet-klassieke winkel echter wel vestigen in daarvoor aangewezen winkelstraten, en dat terwijl ze helemaal geen klassieke winkel zijn. Het moge duidelijk zijn dat je een webwinkel overal en waar je maar wilt kunt runnen. Er is dus niet altijd sprake van een gebonden vestigingsplaats, zoals bij een klassieke stenen winkel.
Niet meer van deze tijd
De rechtszaak maakt duidelijk dat gemeentes vaak nog geen oog hebben voor de specifieke kenmerken van webwinkels. Bedrijven die aan detailhandel doen en die zich richten op consumenten in de hele wereld, kunnen in de klassieke bedrijfsopvatting dan alleen terecht in daarvoor aangewezen detailhandelgebieden. Dat is dus zogezegd te gek voor woorden en niet meer van deze tijd!
Vrije beroepsbeoefenaars
Tegelijkertijd is het zo dat de meeste gemeenten in woonwijken wél toestaan dat zich daar advocaten, huisartsen en andere vrije beroepsuitoefenaars vestigen. Met name kleine beginnende webwinkels zijn met zulke beroepsuitoefenaars goed te vergelijken. Het zou dan ook mooi zijn als gemeenten het voeren van een webwinkel, onder door de gemeente te stellen voorwaarden, wel zouden toelaten in woonwijken.
Economishce motor
Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat gemeenten zichzelf te kort doen door webwinkels van bedrijventerreinen te weren omdat ze aan detailhandel doen. Webwinkels zijn een economische motor van belang die goed is voor de werkgelegenheid in de gemeente die lege plekken op bedrijventerreinen kunnen vullen en waarvan niet gevreesd hoeft te worden dat zij de plaatselijke middenstand beconcurreren omdat zij niet in de plaatselijke vijver vissen maar in de landelijke of wereldvijver.
Kortom het zou goed zijn als gemeenten bij het opstellen van hun bestemmingsplannen rekening houden met het bijzondere karakter van webwinkels.
Vanavond (26-1) meer hierover in de tv-uitzending van PowNews op PowNed, te zien vanaf 22.45 uur op Nederland 3.
Inderdaad belachelijk, al mis ik een - voor mijn gevoel - belangrijke nuance in het stuk: hoeveel 'last' de omgeving mogelijk van de activiteit heeft. Als er dagelijks vrachtwagens staan te laden en lossen, en zichtbaar voorraad wordt gestald bijvoorbeeld, dan kan ik me voorstellen dat e.e.a. eerder als detailhandel wordt gezien dan in de gevallen waarin de webwinkel onmerkbaar voor de omgeving bestaat en gerund wordt.
Ben zelf webwinkelier, en dit lijkt me een ontzettend slechte zaak. Maar een van de doelen van een bestemmingsplan is om een bepaald gebied (bijv. wonen) te beschermen. Bedrijfje aan huis moet kunnen, maar niet als 't de omgeving tot last is door komen en gaan van klanten en/of leveranciers.
Nogmaals, ben zelf webwinkelier en hoop dat de gemeente Abcoude tot haar zinnen komt. Maar speel graag even advocaat van de duivel om de nuance aan te brengen ;)
De tegenstijdigheid ten top zou ik bijna zeggen. Webwinkels veroorzaken geen files, parkeeroverlast, zijn relatief groen bezig, creeren werk en inkomen, dragen dus net als fysieke ondernemingen belastingen af en "onze" locale overheden doen er ook werkelijk alles aan omdat vooral tegen te werken in plaats van te faciliteren.
Maar ik zie ook de oplossing al voor de Abcoudense ondernemers:
Tis verboden tenzij u even een vergunning aanvraagt (dus leges incasseren) bij de gemeente, met deze ontheffing kunt thuis uw eigen webwinkeltje runnen ;-)
Heb dit zelf ook meegemaakt. Niet thuis maar een showroom openen van onze webshop op een Industrie terrein. Mooi niet zei de gemeente. Zelfs dat klanten alleen mochten komen kijken mag niet. Tja dan maar een paar kilometer verder op. Gek he. Daar mocht het wel (andere gemeente). Even terug naar de zolderkamerwebshop, zolang er geen mensen iets komen ophalen/kopen is er niets aan de hand. De meeste huizen hebben een bestemming "wonen" en geen detailhandel of bedrijf. Zolang er niemand klaagt is er niets aan de hand maar zodra er een klacht bij de gemeente komt zal afdeling bouwen moeten optreden namens de wet. Afd. economische zaken willen we maar dan moet eerst de wet aangepast worden. Ik denk dat er bij deze zaak veel overlast is geweest door klanten die iets komen kopen of ophalen etc. Tja en de gemeente wil dat voorkomen. Als een webwinkel gewoon zijn spullen gaat wegbrengen naar TNT aan het eind van de dag en er komen geen mensen kopen en ophalen is er volgens mij weinig overlast.
Het hangt er nogal vanaf wat voor woning en wat voor webshop het is.
Als het een goedkope huurwoning is, vind ik het terecht dat de gemeente die liever als woning beschikbaar stelt dan als bedrijfsruimte bijvoorbeeld.
Sommige webwinkels versturen zelf, en krijgen dus ook zelf aangelever..overlast
Ook wij van DHZbeveiliging.nl hebben netjes bij de gemeente gevraagd of en hoe we dit moesten afhandelen. Omdat we voor de webshop alleen maar administratie thuis doen waren er geen problemen.
Voor ons installatie bedrijf hebben we wel een bedrijfspand op een industrie terrein om de overlast te beperken in de straat.
Maar over het e-commerce bedrijf zijn de meeste gemeenten nog niet mee bekend. Gewoon even zelf logisch nadenken, hoe zou jij het vinden als je buurman.........
vergeet niet dat in dit geval de winkel ook bezoek aan huis kreeg van kopers. Dus eigenlijk is de webwinkel niet verboden, maar de winkel aan huis.
En detailhandel aan huis maag in de meeste gemeentes niet, een kantoor aan huis (bijv. een pure webwinkel) wel.
Beetje gekleurde berichtgeving. Hier is meer aan de hand. Webwinkel aan huis mag gewoon. De meeste bestemmingsplannen staan meer dan 10% van de oppervlakte gewoon toe voor bedrijfsbestemming. Sommige gemeenten gaan nog iets verder en staan bijv. 25% toe. Daar bestaat ook jurisprudentie over.
Detailhandel is een bijzonder geval, maar daarbij wordt altijd gekeken naar bezoek aan huis/winkel. Komt er niemand langs, dus ook geen kijkers of ophalen dan is er in geen sprake van detailhandel en mag het dus wel.
In dit geval van fietsen kan ik mij voorstellen dat er meer ruimte voor nodig is en dat mensen ook komen halen, kijken en dat er dus sprake van last voor de buren is. Maar je kan volgens mij geen serieuze (online) fietsenwinkel runnen vanuit de schuur. Hoeveel keuze heb je dan op voorraad? Is er sprake van een webwinkel en het magazijn elders dan mag je dus zondermeer vanuit huis werken.
Let op: de schuur staat meestal op grond met bestemming tuin en die valt niet onder die 10% (25%) regeling. Overleg dus altijd met de gemeente als je in de schuur gaat beginnen.
Kijk je op de betreffende website dan staat daar duidelijk dat de voorraad groot is en bij het adres staat kantoor. Kortom ik ga er vanuit dat de voorraad elders staat. Kantoor aan huis mag gewoon mits binnen de 10-25% aan m2.
Maar kennelijk is de gemeente Abcoude geen voorstander van functiemenging en een stukje bedrijvigheid aan huis en in de wijken. In Rotterdam en Den Haag heten ze je van harte welkom. Economie in de wijk noemen ze dat. Meteen je bedrijf verplaatsen maar.
Webwinkel op een bedrijventerrein mag ook altijd. Mist er maar geen sprake is van een showroom en bezoekende klanten. Maar kantoor, service-afdeling en magazijn mag gewoon op bijna elk bedrijventerrein. Showrooms vallen onder speciale regels en daarvoor moet je dus zoeken naar de juiste bestemmingen. Vaak zones op het terrein waar dit wel mag.
Ik heb er zelf ooit een fiets gekocht aan de deur.
Men heeft een paar grote schuren op het grote erf achter het woonhuis, waarin de voorraad staat en waar men repareert danwel rijklaar maakt.
De gemeente Abcoude heeft wellicht dus wel een punt.
Ik voel stress bij de zolderkamer webshops:)
Is dit een pro-webwinkel discussie of zo?
Dat iemand een web-winkel begint is tot daaraan toe. Moet iedereen zelf weten, en idd ook de plaats vn betsemming. Maar de commentaren die ik hier zie staan snap ik niet echt,
Beter voor de werkgelegenheid?
1:
Waar dan? In Azie? Ik weet niet of er iemand heeft gehoord van een bedrijf dat sinds kort de biezen heeft kunnen pakken? (IT's). Zal zeer zeker ook met mismanagement te maken hebben, maar wat met de concurrentie? Kan een "stenen winkel" concurreren met een web winkel? Al deze mensen zitten nu zonder werk. Goed voor de werkgelegenheid? Misschien als we andersom denken, inderdaad er zijn nu meer mensen werkzoekende. En er zullen velen bedrijven de It's achterna gaan.
2:
Iemand vermeld (Als er dagelijks vrachtwagens staan te laden en lossen, en zichtbaar voorraad wordt gestald bijvoorbeeld, dan kan ik me voorstellen dat e.e.a. eerder als detailhandel wordt gezien dan in de gevallen waarin de webwinkel onmerkbaar voor de omgeving bestaat en gerund wordt.)
Hier zal een webwinkel (mits goed gerund) NOOIT mee te maken hebben. Leveringen worden gedaan via de Groothandel, zelfs een bezoek aan de showroom kan worden geregeld via dezelfde groothandel. Dit zal naar mijn inziens echt niet meespelen in de beweging van een gemeente. Dat de Voorraad van een webwinkel groot is is te verklaren aan eerder genoemde, zij zijn niet in bezit van deze voorraad, de groothandel heeft de voorraad.
De opgegeven redenen van gemeentes is natuurlijk de grootste lariekoek, ik denk dat het wel verstandig zou zijn om toch (ik weet dat ik de enige hier ben), enige extra belasting toe te voegen aan de bezitter van een webwinkel. Dit om een positief steentje bij te dragen aan de werkgelegenheid. Eerlijke concurrentie zorgt voor de waarborging van de huidige werknemers. Het niet hoeven te betalen voor een bedrijfspand, het geen voorraad hoeven hebben, geen personeel, etc, draagt geen steentje bij aan eerlijke concurrentie. Met deze extra belasting, kan iedereen nog steeds een webwinkel beginnen, ook voor deze eigenaars moet het eerlijk blijven en dit tarief moet niet uit de hand lopen. Zo is iedereen happy.
@Frank: De discussie begint uit de pas te lopen met het oorspronkelijke onderwerp.
Jij vergeet dat het de consument is die kiest waar hij/zij winkelt. In de retail zijn al jaren grote verschuivingen gaande. Van moeder de vrouw die alle tijd had om de groenteboer en slager af te gaan, naar de supermarkten waar we allemaal op zaterdag de winkelwagen vol laden. Wel willen we allemaal die winkels om de hoek hebben voor de vergeten boodschap. Alleen kan een winkel niet bestaan van de vergeten boodschappen alleen. Ook daarvoor wordt geen belasting in rekening gebracht bij de supermarkt! En nu dan een beweging naar "we gaan niet meer naar de winkel en bestellen online". Gelukkig dat er ondernemers zijn die daarin springen, er is immers vraag. En zo zal de detailhandel die wil overleven altijd reageren op de vraag van de consument. Dat lijkt mij gezond.
PowNews besteedde gisteravond aandacht aan de zaak tussen de gemeente Ronde Venen en Fietsenshop.nu. Bekijk de reportage hier.
@<cite>Jaap van Goor (Vaarwinkel) Klopt, alleen de opmerking, meer werkgelegenheid schoot bij mij verkeerd.</cite>
Je geeft nu als voorbeeld, een supermarkt, levensmiddelen, zaken die allerdaags gekocht worden. Het ging toch over fietsen? Materialistische dingen? Zaken die niet allerdaags worden gehaald door dezelfde klant.
Ik zie dit niet als positief steentje voor de werkgelegenheid, thats all ;)
hou nou een op met die gekke regeltjes
De uitspraak van de raad van state heeft volgens mij ook andersom gevolgen, wij hebben namelijk een pand waar we wel internetverkoop mogen doen van fietsen, maar geen detailhandel van fietsen, als de raad van state internetverkoop als detailhandel ziet en ik hier dus een vergunning voor heb, mag ik ook detailhandel doen in mijn pand, dit betekend dus eigenlijk dat iedereen die op een bedrijventerrein legaal internetverkoop mag doen, nu ook detailhandel mag doen..
Het heeft gewoon te maken met het bestemmingsplan van de gemeente, niet meer en niet minder. Woonhuis is woonbestemming en geen detailhandel. Je mag niet vanuit huis kassahandelingen verrichten. Het is heel simpel hoor. Je moet gewoon naar je gemeente gaan en vragen of het mag wat je van plan bent. Zolang de vervoerder de handel komt ophalen is er niets aan de hand. Als klanten aan de deur komen wel. De gemeente gaat meestal pas optreden als er klchten komen. De meeste gemeente zijn passief en treden niet actief op (afdeling bouwen). Als zoiets wil als die fietsenboer dan moet hij gewoon een pand kopen waar detailhandel op zit of anders een vrijstelling aanvragen. Pand huren is makkelijk maar check eerst de bestemming van het pand dat is veel belangrijker. Makelaars zeggen toch wel 'Geen probleem dat mag wel'. Ik kan het weten, spreek uit ervaring ;-)
Ik begijp het allemaal wel , ik ben ook begonnen als webwinkel en heb nu ook een winkelpand moeten nemen omdat we uit ons jasje groeide
Aan de andere kant als iedereen maar zo maar een webwinkel kan en mag beginnen gaan de winkeliers er wel aan onderdoor , de prijzen kunnen een stuk lager gehouden worden omdat er weinig kosten gemaakt hoeven worden aan bv een huur pand.
Dus heel erg vind ik het niet als dit niet meer zou mogen
Ik kan mij voorstellen dat webwinkeliers het belachelijk vinden. Het is echter oneerlijke concurrentie. Fysieke winkels waren verplicht zich in bepaalde gebieden te vestigen. Zelf betaal ik bijna 10.000 euro huur per maand voor een winkel in het centrum. Daarnaast betaal ik allerlei belastingen voor de leefbaarheid c.q. netheid van het centrum, extra kosten voor het vuil ophalen omdat het bij mij als ''bedrijfsafval'' gezien word maar zelfs voor etalagebelasting (te gek voor woorden dat je betaald voor producten tonen in een raam!). Ook voor de naam boven de deur betaal je een slordige 450 euro per jaar en zo kunnen wij wel even doorgaan....Ook zijn er strikte regels van wat je wel en niet mag (straatbeeld moet gehanteerd blijven) dus een bloembak is al verboden (ervaring bij nieuwe winkels is ook dat die letterlijk bijna alles buiten zetten tot ze terug worden gefloten).
Wie dan vanuit huis werkt heeft dus een oneerlijke positie ten opzichte van wat verplicht is en kunnen daardoor vaak ook kortingen geven. Geen probleem als mensen vanuit huis werken maar schaf dan ook de kosten voor winkels af. En dat resulteert weer in verloedering van de winkelstraat....plus minder belastingopbrengst dus dat moet dan van de gewone werkende burger gaan komen.