Twinkle | Digital Commerce

Meer dan 5 miljard euro aan betalingen via iDeal

2017-10-05
360256
  • 1:21

Het aantal iDeal-betalingen is afgelopen jaar met meer dan de helft toegenomen. In totaal werden 68,8 miljoen betalingen verricht, 52 procent meer dan in 2009. De bijbehorende omzet steeg met 53 procent nog iets harder, om uit te komen op 5,2 miljard euro.

Dat laat iDeal-beheerder Currence weten. Het gemiddelde bonbedrag lag afgelopen jaar op 75 euro, een fractie hoger dan een jaar eerder. Inmiddels zou 90 procent van de webwinkels iDeal aanbieden en zou 81 procent van webwinkelend Nederland de betaalmethode gebruiken.

Waardering
Afgelopen najaar bleek al dat de waardering van iDeal sterk was toegenomen: uit extern onderzoek kwam naar voren dat 54 procent van de webshoppers iDeal zijn favoriete online-betaalmethode noemde.

Topmaand
December was met 7,5 miljoen transacties de topmaand van iDeal, zoals de onderstaande grafiek inzichtelijk maakt. Die maand sloot Van Lanschot Bankiers zich als negende consumentenbank aan bij de betaalmogelijkheid.Buitenland
Currence kijkt al enkele jaren naar mogelijkheden om met iDeal voet aan de grond te krijgen in het buitenland, tot op heden met weinig resultaat. In het bericht over de jaarcijfers refereert de beheerder aan eerder geventileerde plannen tot samenwerking: ‘Ook werkt iDeal, samen met vergelijkbare betaalmethoden uit Oostenrijk en Duitsland, aan een model dat de opmaat moet worden voor acceptatie van elkaars betaalmethoden.’

Mobiel iDeal
Afgelopen jaar werden in samenwerking met Thuiswinkel.org mogelijkheden voor een mobiele variant van iDeal verkend. Gesprekken met de brancheorganisatie, banken en webwinkeliers krijgen een vervolg, besluit Currence.