Met afgrijzen werd er gereageerd op mijn eerdere blog-posting, over het fiscale monster van de online-wijnverkoop. Maar er werd ook schouderophalend gereageerd, door online-wijnretailers: 'Hoe kan de Belgische, Deense, Estse, of Oostenrijkse fiscus mij nou komen controleren?' Nou, ze komen hoor!
In mei en juni hebben wij de fiscus over de vloer gehad voor een btw audit. Ik heb hem uitgelegd dat er geen juridische grond is btw te innen die in rekening gebracht is voor wijnverkopen op afstand aan consumenten uit andere EU lidstaten. De Nederlandse fiscus bleek hier niet van de op de hoogte te zijn en na raadpleging van de Europese regelgeving rondom de afstandverkoop van accijnsgoederen, heeft de Nederlandse fiscus ingezien dat er inderdaad geen juridische basis is de geheven btw in rekening te brengen. Echter, de ondernemer moet wel aan kunnen tonen dat de accijnsgoederen afgeleverd zijn in een andere lidstaat.
Dit zegt het Europese Belastingrecht erover: (Uit: Copendium van het Europese belastingrecht W.A. Vermeend en H.A. Kogels)
'Als de leverancier het vervoer van de accijnsgoederen naar een particulier in een andere lidstaat verzorgt, verricht de leverancier een afstandverkoop in de lidstaat van aankomst. Het doet er in dit geval niet toe of hij de drempel voor afstandverkopen heeft overschreden of dat hij een kleine ondernemer is die als zodanig in zijn eigen lidstaat is vrijgesteld. De leverancier die zo’n afstandverkoop verricht, wordt omzetbelasting en accijns verschuldigd in de lidstaat van aankomst van het vervoer van de accijnsgoederen.'
Dit betekent dus dat er een juridische basis is voor buitenlandse ministeries vanFinancien om de btw te vorderen over afstandsverkopen van wijn naar andere lidstaten!
Dat men het nog meent ook, werd duidelijk toen een Nederlandse online-wijnretailer vorige week door de Belgische belastingdienst werd gesommeerd openheid van zaken te geven met betrekking tot het in rekening brengen van btw aan Belgische consumenten en de afdracht van deze btw.
Getuige hiervan is de volgende brief.
Dat wordt dus vanaf 1 januari 2011 voor 27 landen btw aangifte doen. Niet-leveren is geen optie, want dat is ook al tegen de wet…
Succes online-wijnretailers!
nu kan ik toch even niet volgen.... m.i. zegt de wetgeving heel duidelijk dat in het geval van verkoop aan particulieren binnen de EU, de btw wetgeving en maatstaf van heffing moet gevolgd worden van het land waar de verkoop (juridisch: overdracht van goederen) heeft plaatsgevonden. In het geval van e-tail, dus het land waar ofwel de verkoper gevestigd is, ofwel de server die de orders registreert fysiek opgesteld staat....
Is dit dan niet zo ? Of is dit een buitengewone regeling vermits het om alcoholische dranken gaat ?
Nee, dat klopt niet. We hebben het hier over afstandverkopen en niet over verkopen vis-a-vis.
Bji een verkoop op afstand geldt het oorspronglandbeginsel als de ontvanger in het EU land van ontvangst, ZELF het transport regelt. Op dat moment dient de BTW van het land van oorsprong in rekening gebracht te worden.
Regelt de verkoper het vervoer, dan geldt het bestemminglandbeginsel. M.a.w., de verkoper dient de BTW van het land van bestemming in rekening te brengen.
Als de plek van de server maatgevend zou zijn, dan zou iedereen zijn site hosten ergens buiten de EU. Liefst op de Kaaiman Eilanden. Dat zou dan een koud kunstje zijn om alle btw verplichtingen te omzeilen...
Beste Ralph,
dat van die server heb je absoluut gelijk in.
Wat betreft de BTW heffing echter niet. Na wat research blijkt er inderdaad een verschil te zijn tussen accijnsgoederen en niet-accijnsgoederen:
1) indien het NIET gaat over accijnsgoederen EN het drempelbedrag per land wordt niet overschreden, dan gebeurt de btw heffing in het land van oorsprong, dus het land van de verkoper. Het is pas wanneer het drempelbedrag overschreden wordt en per land, dat het bestemmingsprincipe begint te gelden.
2) indien het WEL gaat om accijnsgoederen (zoals vb tabac en alcohol) en de verkoper regelt het transport naar een particuliere klant binnen de EU, dan gebeurd de BTW heffing steeds in het land van bestemming, het land van de consument dus, ongeacht het drempelbedrag
Laat ons pleiten voor de aanstelling van een Europees Commissaris voor Vereenvoudiging :-)
Beste Philippe
Exact, dat is de basis. Er is een verschil tussen verkopen op afstand van accijnsgoederen en niet-accijnsgoederen. Bij niet-accijnsgoederen wordt er een drempelbedrag gehanteerd. Bij accijnsgoederen niet.
Echter, er is toch een kleine nuance. Het is een nuance die ik al noemde:
Jouw punt 2 behoeft namelijk een kleine aanvulling:
Als de klant ZELF het transport regelt (m.a.w aan bijvoorbeeld DHL vraagt het pakket op te halen), dan geldt weer het oorspronglandbeginsel
Overigens, het verkopen op afstand van tabaksproducten binnen de EU is verboden. Accijns en btw wordt geregeld via zegels.
OP zich is de regel prima, alleen het proces van btw aangifte doen in 27 EU landen en btw afdragen in die 27 EU landen is m.i. krankjorem. Het lijdt tot onnodig veel kosten.
Ik pleit voor een aparte EU btw aangifte gewoon bij de Nederlandse belastingdienst. Net zoals de ICL's ingevoerd worden. Betalen van EU btw doe je dan ook gewoon aan de Nederlandse fiscus en die mogen het dan onderling aan elkaar gaan overmaken.