Twinkle | Digital Commerce

Bank of Scotland opent Nederlandse internetspaarbank

2017-05-27
180101
  • 1:34

Vanaf vandaag kunnen Nederlandse particulieren een internetspaarrekening openen bij Bank of Scotland. Behalve bij de website kunnen klanten terecht bij de telefonische Spaar Service Desk van de bank.

Bank of Scotland, dat in ons land opereert onder toezicht van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), is hier al actief als online-hypotheekverstrekker. Naar eigen zeggen was het in 1999 de eerste bank die internet inzette als primair klantcontactkanaal voor hypotheken. De ongeveer veertigduizend Nederlandse klanten van  Bank of Scotland hebben samen een hypotheekvermogen uitstaan van ruim 8 miljard euro.

‘Eenvoud en transparantie’
Nederlandse particulieren kunnen nu gratis een internetspaarrekening openen van Bank of Scotland. In een verklaring zegt de bank: ‘De Internet Spaarrekening van Bank of Scotland kenmerkt zich door eenvoud en transparantie. Spaargeld kan voor onbepaalde tijd op de rekening worden gestort en ook weer direct worden opgenomen. De rentevergoeding (2,4 procent, red.) is onafhankelijk van het saldo. Er geldt geen minimum of maximum looptijd. Door een laag kostenniveau biedt Bank of Scotland als grootbank structureel een aantrekkelijke rente. Hiermee onderscheidt de bank zich van de grote Nederlandse banken.’

Duitsland
Bank of Scotland opende vorig jaar al een online-spaarbank in Duitsland, waarop circa honderdvijftigduizend klanten inmiddels ruim 2 miljard euro stalden. Over de kansen in Nederland zegt Bertil Bos, managing director van de bank in beide genoemde landen: 'Met een omvang van circa 290 miljard euro biedt de spaarmarkt in Nederland ruimte voor een innovatieve bank als Bank of Scotland, zeker doordat consumenten prijs stellen op eenvoudige, eerlijke en transparante producten tegen scherpe tarieven.'

Faillissement
De Volkskrant meldt dat Bank of Scotland - net als Icesave eerder - geen gebruik maakt van het depositiegarantiestelsel. Bij een faillissement moeten klanten zich wenden tot de Britse centrale bank, die momenteel minder uitkeert (tot vijftigduizend euro) dan de Nederlandse (tot honderdduizend euro). De Volkskrant wijst daarbij op het wisselkoersrisico dat spaarders zouden lopen.