Twinkle | Digital Commerce

Op een ouwe fiets moet je het leren

2017-11-08
180101

Heeft u het ook gelezen? Nederland en België stellen twee miljoen fietsen ter beschikking. Aan supporters die bij ons naar het WK voetbal komen kijken, in 2018. 'Dan kunnen de ze op een milieuvriendelijke manier naar het stadion', liet Ruud Gullit namens de organisatie weten. Met droge ogen.

Twee miljoen! Toen ik dat hoorde, ben ik als de wiedeweerga webshops als KoopWKfietsen.nl en Leerfietsen.be gaan inrichten. Want iemand zal die fietsen toch aan de organisatie moeten verkopen. Niet dan?

Passeren
Ook vast naar een paar fietsenwinkels geweest, om mijn inkoop af te dekken. Natuurlijk zou ik liever rechtstreeks zaken doen met fabrikanten. Maar ja, die willen niet dat ik online aan Gullit lever. Nee, volgens hen zou het weliswaar jammer zijn als Ruud de fietsen in Turkije zou kopen bij wijze van spreken, maar dat is altijd nog beter dan dat ze zelf de Nederlandsche rijwielhersteller passeren. En gelijk hebben ze! Echt een modern marketingstandpunt zoals we dat kennen van bijvoorbeeld platenmaatschappijen.

Solutie
Hoe dan ook, ik liep ook even langs bij een Belgische fietstoko die pas nog een ordertje misliep. Ik stelde me tactisch op. Niet meteen alle kaarten op tafel. Wat kost één fiets? En twee dan? Drie? Wat bleek na een weekje strak onderhandelen? Bij een afname van twee miljoen fietsen krijg ik geld toe en een gratis tube solutie.

Megaoperatie
Nu even serieus: nergens heb ik gelezen wie die fietsen dan wel gaat leveren. Ruud zwijgt over opslag en distributie, over callcenters en over retouren. Twee miljoen fietsen ‘ter beschikking stellen’, administreren en terughalen na de WK is een logistieke megaoperatie. Sinds de tweede wereldoorlog zijn er niet meer zoveel fietsen van eigenaar gewisseld. En toch las ik nergens van een journalist de vraag: 'Ja maar meneer Gullit, hoe ziet u dat dan voor u?'

Sigaar uit eigen doos
Zou het dan toch een sigaar uit eigen doos worden? Ik vrees van wel. Ik denk dat Ruud uw fiets gaat confisqueren. We hebben 18 miljoen van die dingen in Nederland en wie ‘m ter beschikking stelt krijgt een leuke attentie. En … een rfid-tag! Niks geen fietsenhandeltje dus. Ruud stapt gewoon in de verhuur.Van ouwe fietsen. Want die zijn goed genoeg om ‘t aan hooligans te leren.