Twinkle | Digital Commerce

Mastercard opent deuren en zinspeelt op mobiele doorbraak

2017-10-05
180101
  • 1:16

Mastercard gaat externe ontwikkelaars voor het eerst toegang bieden tot zijn betaaltechnologie. Het bedrijf filosofeert over nieuwe toepassingen die webwinkeliers minder afhankelijk maken van acquiring banken.

Mastercard stelt twintig van zijn betaal- en dataservices open via Application Programming Interfaces (API’s). Het bedrijf hoopt dat programmeurs, die delen in eventuele opbrengsten, zullen zorgen voor een stroom aan nieuwe betaaltoepassingen voor e-commerce en m-commerce.

Direct contact
In een reactie aan de Amerikaanse vaktitel Internet Retailer zegt een Mastercard-woordvoerster dat de ‘miljoenen ideeën’ van ontwikkelaars over de hele wereld uitkomst kunnen bieden aan online-kopers en aan webwinkeliers. Die laatsten zouden in de toekomst bijvoorbeeld direct contact met Mastercard kunnen leggen door gebruik te maken van een API, zonder de traditionele route te volgen via de merchant aqcuirer en de acquiring bank. Hierdoor kunnen betaalprocessen meer gestroomlijnd en allicht goedkoper verlopen, aldus de woordvoerster. Ook zou het individuele shopgedrag beter in kaart kunnen worden gebracht, wat webwinkeliers kansen biedt voor promotie op maat.

Applicatie van de toekomst
Op het gebied van mobiele betaaltoepassingen is er ‘no clear winner at this time’, reageert Mike Gualtieri van Forrester Research op het initiatief van Mastercard. De analist vind dan ook dat Mastercard, dat in ons continent werkt aan de uitbreiding van 'online-pinnen' met Maestro, zijn deuren op het goede moment opent. Het bedrijf vegroot daarmee de kans de mobiele betaalapplicatie van de toekomst te creëren.

Overigens zetten Amazon en PayPal de poort al eerder open voor externe ontwikkelaars van betaaltoepassingen.