Twinkle | Digital Commerce

Rechter: 'Touroperator mag prijsvoorwaarden stellen'

2017-05-27
180101
  • 1:55

Vacansoleil heeft een korting geding gewonnen van twee reisbureaus die samenwerken met Tjingo.nl, tot voor kort bekend als Vakantiekaart.nl. Uit de uitspraak volgt dat een kleine touroperator zoals Vacansoleil voorwaarden mag stellen aan reisbureaus die zijn reizen verkopen.

Het kort geding was aangespannen door GoodBookers in Castricum en Vemde Travel, omdat Vacansoleil hen verbood reizen goedkoper aan te bieden via discountsite Tjingo.nl. De reisbureaus stelden zich op het standpunt dat ze zelf de vrijheid hebben om prijzen te bepalen.

Vinger in de pap
Volgens de rechter hoeft die redenatie niet altijd op te gaan en mag Vacansoleil vooralsnog wel degelijk voorwaarden stellen aan de prijs die retailpartners vragen voor hun producten. Belangrijk in het oordeel was, zegt zowel Vacansoleil-directeur Bart van der Linden in Reisrevue als Tjingo’s Jan van der Tempel tegen Twinkle, dat Vacansoleil een relatief kleine touroperator is. Een vinger in de pap vindt de kortgedingrechter daarom te billijken.

'Totaal onwerkbaar'
Van der Linden en Van der Tempel oordelen allebei dat de uitspraak, mits die blijft staan, nogal wat gevolgen zou hebben. Van der Linden in Reisrevue: ‘De positie van het reisbureau om wel of niet het prijsbeleid te mogen bepalen staat op het spel.’ Van der Tempel, die benadrukt wel belanghebbende, maar geen partij te zijn in de zaak: ‘Dit zou betekenen dat agenten (reisbureaus, red.) naar de pijpen van touroperators moeten dansen, omdat die dan niet meer aan de mededingingsregels gebonden zijn. Mededingingsrechtelijk maakt de agent in dat geval onderdeel uit van de salesafdeling van de touroperator. Omdat de meeste agenten zaken doen met vele tientallen touroperators, zou dan een totaal onwerkbare situatie ontstaan.’

Verzekeringsbranche
Van der Tempel, die de 'intimidatie' van touroperators jegens reisbureaus eind vorig jaar aan de kaak stelde, verwacht dat het rechterlijk oordeel in hoger beroep of een bodemprocedure zal stranden. ‘Anders reiken de consequenties nog veel verder dan de reisbranche. Denk eens aan de verzekeringsbranche, waar intermediairs producten verkopen van verschillende partijen. De kans dat dit oordeel overeind blijft, acht ik heel klein.’

Bureaus aan zet
De keuze voor een hoger beroep of een bodemprocedure is echter niet aan Van der Tempel, maar aan GoodBookers en/of Vemde Travel. Die zijn nog gewoon aangesloten bij Tjingo.nl, net als zestien andere reisbureaus. Samen bieden ze reizen van ongeveer honderd touroperators met standaard 5 procent korting aan.