Twinkle | Digital Commerce

Ebay in beroep tegen 'buitenproportionele boete'

2017-11-11
170131
  • 1:09

De Franse rechter heeft eBay veroordeeld tot het betalen van een boete van 1,7 miljoen euro aan luxeconcern LVMH. Het bedrijf overtrad een handelsverbod op parfums, maar voelt zich sterk staan.

Vorig jaar moest eBay al een boete van 40 miljoen betalen aan LVMH, omdat het weinig ondernam tegen de verkoop van nepartikelen. De Franse rechter verbood eBay toen nog langer parfum van de merken Dior, Guerlain, Kenzo en Givenchy te verkopen.

Restrictieve distributie
Alex von Schirmeister, general manager van eBay in Frankrijk, vindt dat de overtreden bepaling competitiebeperkend werkt. In een persverklaring zegt hij: ‘De uitspraak berokkent schade aan consumenten, omdat ze worden gehinderd in het kopen en verkopen van authentieke producten online. De bepaling is geënt op misbruik van selectieve distributie en bevordert contracten voor restrictieve distributie. Dat is anti-competitief.’

Von Schirmeister gelooft dat de rechter in hoger beroep de ‘buitenproportionele’ boete ongedaan zal maken. Hij wijst op eerdere juridische overwinningen, zoals die tegen cosmeticafabrikant L'Oréal.

Karl Lagerfeld
Afgelopen zomer zette de Europese Commissie de deur open voor selectieve distributie, nadat designers als Karl Lagerfeld bij Neelie Kroes (toen: Mededinging) hun zorgen hadden geuit over de verkoop van hun producten op internet. EBay reageerde toen door een online-petitie rond te sturen, die door 750.000 Europese burgers werd ondertekend. In haar volgende termijn in Brussel krijgt Kroes e-commerce in haar portefueille.