Twinkle | Digital Commerce

LVMH en eBay akkoord in rechtszaak over namaakartikelen

2017-11-11
180101
  • 1:09

Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) heeft een akkoord met eBay bereikt over luxeproducten die via het handelsplatform worden verkocht. De twee partijen willen samen de online verkoop van namaakartikelen terugdringen.

LVMH en eBay maken met het akkoord een einde aan een jarenlange rechtszaak tussen de twee rond namaakproducten op eBay’s websites. In 2008 sleepte de luxeketen het handelsbedrijf voor de rechter, omdat consumenten ongestoord hun fake artikelen van LVMH-merken als Marc Jacobs, Givenchy en Fendi op eBay konden verkopen.

Ook eBay.com ‘echt’
De pure player moest LVMH toen 38,5 miljoen euro schadevergoeding betalen, memoreert persbureau Reuters, een bedrag dat later werd teruggeschroefd naar 5,7 miljoen euro. In 2012 vervolgde het proces toen een Franse rechter oordeelde dat eBay diende te controleren op namaakproducten op zijn Britse en Franse website, maar niet op zijn Amerikaanse site. Met het huidige akkoord is ook voor Ebay.com een overeenkomst gesloten. EBay en LVMH slaan nu de handen ineen om namaakartikelen op eBay’s sites tegen te gaan. Volgens Reuters is het echter onbekend hoe de twee dit gaan doen.

Designer-vintage.com
In Nederland garandeert de site Designer-vintage.com, onlangs overgenomen door G+J Uitgevers, de echtheid van luxeproducten. De door consumenten gecreëerde advertenties op het platform worden eerst gecontroleerd door het interne ‘approval team’, voordat ze online komen te staan.