Twinkle | Digital Commerce

Neelie Kroes krijgt e-commerce in potefeuille

2017-11-11
170130
  • 0:59

In een tweede Brusselse termijn wordt Neelie Kroes eurocommissaris voor ‘informatiesamenleving en media’. De Nederlandse, nu belast met mededinging, krijgt dan ict, telecom en e-commerce in haar pakket.

Het kabinet heeft Kroes inmiddels voorgedragen als kandidaat voor de nieuw te vormen Europese Commissie. Hoewel ‘Nikkelen Neelie’ aanvankelijk alleen op haar post wilde blijven, gaat ze meest waarschijnlijk verder in de huidige functie van Viviane Reding.

Selectieve distributie
Als Commissaris van Mededinging begaf Kroes zich al regelmatig op het terrein van e-commerce. Afgelopen zomer zette de Europese Commissie de deur open voor selectieve distributie, nadat designers als Karl Lagerfeld bij Kroes hun zorgen hadden geuit over de verkoop van hun producten op internet. Handelsplaform eBay reageerde door een online-petitie rond te sturen, die door 750.000 Europese burgers werd ondertekend.

Meglena Kuneva
De afgelopen periode was het vooral de Bulgaarse Meglene Kuneva, Europees Commissaris voor Consumentenbescherming, die zich liet horen op het vlak van e-commerce. Ze wees bij voortduring op de ondoorzichtige tarieven van online-ticketaanbieders en op de gesloten nationale grenzen voor Europese webshoppers. Kuneva vertrekt uit Brussel en wordt genoemd als mogelijke presidentskandidaat bij de volgende nationale verkiezingen in Bulgarije.