Twinkle | Digital Commerce

Telefoongids en Gouden Gids: to opt-in or to opt-out

2017-11-08
170131
  • 1:34

De stad kleurt langzaam van herfstrood, naar geel-wit. Ze liggen er weer in Amsterdam deze week. Enorme bundels Telefoongidsen. Geel-witte blubber op straat, geel-witte stapels in portieken en een geel-witte bende in ons trappenhuis. Gewoon overal.

Zomaar zijn ze neergedonderd door de bezorgers, die geen enkel respect hebben voor de nee-nee-stickers op de brievenbus. En niemand die er eentje meeneemt. Een geduldige geel-witte berg die in alle eenzaamheid wacht op de schoonmaker.

Wat een schaamteloze verspilling van geld, papier en energie. Dit jaar is de Gouden Gids en de Telefoongids voor het eerst gecombineerd. Dubbeldik dus. Meer dan een kilo geel-witte ellende. Leg je ze achter elkaar, dan is dat tweeduizend kilometer hopeloze verspilling van geld in Nederland.

Ik heb visioenen van verdwijnende oerbossen en stijgende zeespiegels. De Telefoongids is alles behalve een Groene Gids. Wat is er mis met het corporate social responsibility gevoel van het Telefoongids management? Het wordt tijd voor een landelijk bezorgverbod of een consumentenboycot. Foto's van het management team op het Internet, hun prive-adres erbij en hup al die gidsen retour naar hun Aerdenhoutse villa's.

Het internet is toch veel handiger, die ouderwets Telefoongids is overbodig. Dat dikke pak papier is niet meer van deze tijd. Een verspilling van advertentiegeld van al die kleine ondernemers die er weer intrapten. Laat de jongens en de meisjes van de Telefoongids daarin investeren. Laat zien dat je echt gek op je consumenten bent door innovatieve diensten te bedenken. Telefoon-adds zoals Google die biedt, location based services, webportals, Ikwilnueenpizza.nl, Helpmijnwasmachinelooptover.nl of Waarvindikdegoedkoopstedigitalecamera.nl.

Dat biedt waarde! Die domme dikke gids geeft enkel irritatie. Bied mij als consument minimaal de keuze om te 'opt-outen'! Dat moet tegenwoordig voor elke onschuldige webmailing van mijn webwinkelier. Waarom niet voor zo'n maatschappelijke onverantwoorde stapel papier?

p.s.: Naar wie mag ik de rekening van de schoonmaker sturen?