Twinkle | Digital Commerce

Mysteryshopper bezoekt Weekendjeweg.nl

2017-05-27
29446
  • 6:07

Jurgen Nijhuis, in het bezit van vele aliassen en alter ego’s, bezoekt voor Twinkle webwinkels. Streng, kritisch en rechtvaardig beoordeelt hij de shops op een flink aantal punten. Dit keer: Weekendjeweg.nl.

Door: Jurgen Nijhuis

Per onderwerp geef ik een waardering van:

- - (slecht)
- (matig)
+/- (neutraal)
+ (goed)
++ (uitstekend)

Per hoofdonderwerp geef ik een gemiddelde van de subonderwerpen.

Algemene eerste indruk +/-

Zoals vaker bij reissites is de vormgeving van weekendjeweg.nl geen toonbeeld van smaakvol design. Het zal wel te maken hebben met de wens om betaalbaarheid uit te stralen of iets dergelijks, maar je ziet vaak vormgevingen die wat goedkoop en druk aandoen, met  primaire kleuren en een drukke opmaak. De site van Weekendjeweg past keurig in dit verwachtingspatroon. het is een eenvoudige website in blauw en geel, met de gebruikelijke kaders met aanbiedingen en de belangrijkste bestemmingen. De onaantrekkelijke, amateuristisch uitgevoerde header doet de geen goed. Mijn eerste indruk: een site die niet direkt aantrekkelijk overkomt, maar die daardoor wel de indruk wekt dat je er goedkoop kan slagen.

Aanbieder ++
Contactinformatie en bereikbaarheid++
Het was even zoeken, maar achter de link “Over Weekendjeweg.nl” bleek de complete supportsectie schuil te gaan. Daarin bestaat de eerste sectie (“Over ons”) uit achtergrondinformatie over het bedrijf, waar mensen in eerste instantie helemaal niet naar op zoek zijn. Zulke informatie hoort ergens achteraan in een menu thuis, niet vooraan. Een valkuil waar nog steeds veel bedrijven vol in stappen. Gelukkig is de tweede sectie “Contact” genaamd en volgens verwachting  staat daar alle praktische bedrijfs- en contactinformatie keurig opgesomd.

De bereikbaarheid is goed, met een mailadres, mailformulier en vooral een ruime telefonische bereikbaarheid: maandag t/m zondag van 08.30 tot maar liefst 03.00 uur 's nachts. Bij calamiteiten kan men zelfs 24 uur bellen. Uitstekende service!

Testmailtje ++
Mijn testmail, die ik op een avond rond 18 uur verstuurde, werd snel beantwoord. Ruim een uur later kreeg ik een keurig en afdoende antwoord. Goed voor elkaar dus.

Algemene voorwaarden++
De voorwaarden van Weekendjeweg zijn snel te vinden via het servicemenu (dat toch echt beter   “Hulp” of “Klantenservice” genoemd kan worden in plaats van “Over Weekendjeweg”). En wat een prettige verrassing: er is geen juridische taal te bekennen! Een bondige tekst die helder en to the point in normaal Nederlands uitlegt wat de voorwaarden zijn. Zo kan het dus ook!

Privacyreglement++
Ook de privacybepalingen zijn net als de voorwaarden duidelijk verwoord, compleet en een voorbeeld voor menige andere website. Een pluim voor Weekendjeweg!

Garanties+
Weekendjeweg neemt geen verantwoordelijkheid voor de gevolgen van eventuele foutieve of gewijzigde informatie die op de site staat. Dat kan vervelend uitpakken natuurlijk, als bijvoorbeeld je hotel niet voldoet aan je verwachtingen gebaseerd op site-informatie. Verder is het op  reserveringen natuurlijk lastig garantie te geven, zoals je op goederen kunt doen en er is dan ook geen informatie te vinden die je als garantiebepalingen zou kunnen opvatten. Behalve misschien de toezegging dat in geval van overboeking van een locatie met de klant naar een alternatief wordt gezocht, waarbij de klant niet verplicht is om het alternatief te boeken.

Het wijzigen en annuleren van reserveringen wordt duidelijk besproken, waarbij Weekendjeweg aanraadt om een annuleringsverzekering af te sluiten.

Website ++
Vormgeving +
Net als de homepage is de rest van weekendjeweg.nl niet bepaald een oogstrelend geheel, maar de site is wel duidelijk, relatief rustig en consistent vormgegeven en dat is ook heel wat waard. Het zijmenu ziet er ook netjes uit en eigenlijk is het vooral de header en het eronder hangende horizontale menu waardoor de site er wat rommelig uitziet.

Door een professionele, aantrekkelijke header te plaatsen zou de uitstraling er al stukken op vooruit gaan. Als dan ook nog het menu eronder wordt aangepakt zal de website op een eenvoudige wijze een kwaliteitsimpuls krijgen. Want dat menu is natuurlijk een rommeltje eersteklas. Wat doen links naar andere Bookit-sites in het horizontale hoofdmenu? Althans, het ziet eruit als het hoofdmenu, maar dat is het blijkbaar niet. Wil Weekendjeweg bezoekers gelijk van deze site sturen ofzo? En dan dat rijtje tekstlinkjes eronder, wat een allegaartje! Nee, die hele bovenkant van de site kan wat mij betreft per direkt volledig op de schop.

Techniek ++
De website werkt in technisch opzicht vlekkeloos en snel. Ook terugbladeren via de browser gaat prima, waarbij instellingen van de vorige pagina onthouden worden. Zo kun je zonder problemen een zoekopdracht uitvoeren, de resultaten sorteren, één van de gevonden hotels bekijken en terugbladeren naar het overzicht. Hierbij blijft de selectie bewaard, inclusief sortering. Zo hoort dat.

Zoeken en selecteren++
Er zijn op weekendjeweg.nl talloze selectiemethoden beschikbaar, naast de aanbiedingen en speciale selecties die op de homepage worden aangeboden. Je kunt selecteren op plaats, prijs, zoektermen, aankomstdatum, verblijfsduur, aantal sterren, faciliteiten, arrangementen, hoteltype, ligging, naam, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is mogelijk. Gelukkig kun je criteria ook nog eens combineren en verder verfijnen en de zoekresultaten ordenen op diverse kenmerken. Heel erg handig is ook het Google Maps kaartje om visueel op locatie te zoeken en te selecteren. Als het nu nog niet lukt iets naar je zin te vinden, dan weet ik het niet. Alles werkt bovendien probleemloos, gebruiksvriendelijk en snel. Top!

Gebruiksvriendelijkheid ++
Afgezien van de verwarrende verzameling links bovenaan de site is weekendjeweg.nl een bijzonder gebruiksvriendelijke site. De indeling van de website is grotendeels logisch en de bediening van de uitgebreide zoek- en selectiemogelijkheden is intuïtief.

Teksten en informatievoorziening++
De teksten op Weekendjeweg hebben een hoge kwaliteit. Ze zijn vlot en bondig geschreven, informatief van aard en voor zover ik heb gezien foutloos. Ik kon geen taalfouten ontdekken afgezien van een enkele spatiefout, bijvoorbeeld “gast beoordelingen”. Hier is duidelijk een professionele redactie aan het werk. De bezoeker wordt gelukkig ook gewoon netjes met U aangesproken.

Weekendjeweg onderkent duidelijk het belang van professionele teksten en een uitstekende informatievoorziening. Naast de voor de hand liggende informatie die je op een reserveringssite kunt verwachten en die ook uitermate volledig en duidelijk wordt aangeboden, biedt Weekendjeweg net even wat meer. Zo is er bijvoorbeeld een handig overzicht van schoolvakanties, uitleg over hotelsterren en een toelichting op RSS. Wederom een dubbele plus als waardering.

E-commerce ++  
Informatievoorziening en gebruiksvriendelijkheid bestelproces++
Hierboven was ik al vol lof over de informatievoorziening in het algemeen, maar ook het reserveren wordt helder en volledig uiteengezet. En dat geldt niet alleen voor reserveringen en boekingen, maar ook voor de gerelateerde aspecten als annuleringen, betalingen en verzekeringen. Het wordt weliswaar een beetje eentonig, maar de informatie die Weekendjeweg biedt is gewoon uitstekend voor elkaar.

Betaalopties++
De boekingen kunnen (afhankelijk van het hotel in kwestie) op vier manieren worden betaald: bij aankomst in het hotel, of bij het reserveren via iDEAL, éénmalige incasso of creditcard. Tijdens het maken van de reservering wordt getoond hoe men kan betalen. In de meeste gevallen zal bij aankomst in het hotel moeten worden betaald. De betaalwijzen ter plekke kunnen verschillen, maar doorgaans zullen dat PIN, contant en creditcard zijn.

Veiligheid bestelproces++
Mocht de boeking online worden voldaan, dan wordt de betaling via payment service provider Adyen afgehandeld. Het gehele proces van boeking tot en met betaling verloopt in een beveiligde omgeving. Dus ook boekingen zonder bijbehorende online betaling zijn beveiligd.

Afwikkeling testbestelling n.v.t.
Gezien de relatief hoge kosten en grote moeite die gepaard gaan met een boekingsannulering heb ik afgezien van een testbestelling, of een testreservering in dit geval.

Conclusie ++ 
Ik vind het fijn om weer eens een website te kunnen belonen met een grote hoeveelheid dubbele plussen. De vormgeving van Weekendjeweg zal geen designprijs winnen, maar is wel duidelijk en functioneel. Het enige kritiekpunt betreft de header en het warrige horizontale menugedeelte; die mogen wat mij betreft zo snel mogelijk op de schop. En die achtergrondinfo over het bedrijf mag verhuizen naar een rustig hoekje van de site en zou niet het eerste item in de servicesectie moeten zijn. Maar voor de rest heb ik eigen niets dan lof over deze boekingssite. Website van het jaar 2006, 2007 en 2008 in de categorie Reizen en Recreatie? Ja, daar kan ik me wel iets bij voorstellen!

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 09-2009.