Cloud computing is een heet thema. Het verschuiven van e-commerce systemen naar de cloud heeft meer dan it-gevolgen alleen. Aan de hand van een puntenlijstje maakt de E-commerce Times inzichtelijk wanneer het voor u als webwinkelier interessant wordt.
Begin dit jaar liet Twinkle zijn lezers kennis maken met het begrip cloud computing. Auteur Anthony Carter van Rackspace gaf daarin een eenvoudige omschrijving van het begrip: ‘Met Web 2.0 biedt internet zelf online-opslag- en online-rekencapaciteit, software en diensten die voorheen alleen lokaal op computers en servers mogelijk waren. De aanbieders van clouddiensten zijn hiermee een soort nutsbedrijven die, net als gas, water en elektriciteit, capaciteit en applicaties bieden. Een gebruiker hoeft dan alleen nog maar de ‘kraan’ open te zetten.’
Een toenemend aantal webwinkeliers doet dat ook, schrijft de E-commerce Times. Bill Loumpouridis zette op een rij wanneer het als webwinkelier de moeite loont de cloud in te duiken.
In zijn scorecard komen acht vragen aan de orde:
- Heeft uw it-afdeling zijn maximale capaciteit bereikt?
- Verwacht u volgend jaar nieuwe e-commerce apllicaties toe te voegen?
- Loopt u achter met het ontwikkelen van applicaties?
- Heeft u plannen voor een nieuwe e-commerce site of wilt u de huidige updaten?
- Heeft u trek in een nieuw platform voor ontwikkelaars?
- Kent u integratievraagstukken bij het handhaven van uw e-commerce site?
- Kent uw business seizoensinvloden of anderszins fluctuaties in vraag?
- Kijkt u naar mogelijkheden om de kosten van consumententransacties te verlagen?
Als u uzelf voor iedere ‘ja’ 10 punten geeft en voor iedere ‘nee’ 5 en u komt na enig optellen boven de 60 uit, dan is cloud computing een optie voor u. Volgens Loumpouridis althans.
In het artikel zet hij ook op een rij welke voordelen cloud computing heeft en welke zorgen en vooroordelen er leven rondom de web 2.0-exponent.
U kunt het hele artikel hier lezen.
Kortom, verwacht je een hoge piekbelasting (bijvoorbeeld van een mailing). Is je e-commerce site een succes? (meer dan 5000 bezoekers per dag). Heb je al een eigen systeem draaien, maar deze moet worden uitgebreid.. 'The Cloud' klinkt een beetje als algemeen eigendom, maar met een eigen of gedeelde cloud kun je makkelijker uit de voeten. Er zijn verschillende aanbieders op dit gebied, waaronder ikzelf. De ervaringen zijn enkel positief. Je bespaard kosten, energie en je kunt meer bezoekers aan. Verder hoeft er helemaal geen sprake te zijn van een nieuw platform voor ontwikkelaars. Afhankelijk van je wensen, kun je alles zo inrichten als je zelf wilt..
Wat ik zelf helemaal interessant vindt, is wat Amazon bv. heeft met hun Amazon Virtual Private Cloud. Je kunt dan via een VPN je bestaande infrastructuur uitbreiden met resources uit de cloud. Ideaal als je nog prima hardware hebt, of bv. zelf toch de controle wilt houden over een deel van je infrastructuur, en cloud resources wilt gebruiken om pieken op te vangen.
ahhhh! vind, niet vindt!! :(