Twinkle | Digital Commerce

Alibaba brengt zijn cloud naar Europa

2017-05-27
692389
  • [nieuws]
  • 1:20

Alibaba opent dit jaar nog een datacentrum voor zijn cloud services in Frankfurt. De Chinese e-commerce gigant gaat ook hier de strijd aan met Amazon Web Services (AWS). De Amerikaanse concurrent financiert e-commerce investeringen met die diensten.

Met de opening van een datacenter in Dubai beschikt Alibaba sinds gisteren over elf datacenters, waaronder twee in de Verenigde Staten. Daar worden er dit jaar nog drie aan toegevoegd; behalve in Duitsland (in samenwerking met Vodafone) komen er ook nog centra in Australië en Japan. Zodoende wordt de Chinese e-commerce reus op alle grote internetmarkten met cloud computing actief.

Big data en AI
Alibaba gaat actief werven onder Europese bedrijven om hen op zijn services aan te sluiten. Volgens Simon Hu legt cloud computing ‘de digitale basis voor de nieuwe wereldeconomie’. De president van Alibaba Cloud zegt bedrijven, klein of groot, ook technisch te willen ondersteunen met big data en kunstmatige intelligentie (AI).

Globalisering
Alibaba sprak eerder al de ambitie uit om steeds meer van zijn omzet buiten de Chinese thuismarkt te genereren. Over tien jaar wil het 2 miljard consumenten en tientallen miljoenen bedrijven gaan bedienen, wat globalisering tot een topprioriteit maakt.

AWS
Voor Amazon is AWS, inmiddels goed voor ongeveer een tiende van de omzet, zeer renderend. Dat bedrijf steekt een belangrijk deel van de cloud-opbrengsten in het verbeteren van zijn dienstverlening voor webshoppers. Andere grote spelers op de markt voor cloud computing zijn Microsoft, Google en IBM.

Lees ook: Roland Palmer leidt Alibaba in Amsterdam (11 mei 2016)