Twinkle | Digital Commerce

Doelgroep plus boodschap is kanaal

2017-05-26
180123
  • 1:40

Waarom wedden op één paard als je op meerdere kunt inzetten? Het casino adviseerde zelfs: ‘Spreid je winkansen’. Dus waarom concentreren op één kanaal als je ook meerdere communicatiekanalen kunt inzetten?

Tekst: Michael Linthorst

Het inzetten van verschillende direct marketingkanalen om uw relaties te bereiken, heet crossmediale direct marketing. De truc is om via het juiste kanaal de juiste boodschap één-op-één aan je relaties te communiceren. Door deze variabelen goed op elkaar af te stemmen kunt u al uw conversie verhogen.

Doelgroep
De eerste variabele is de doelgroep, de relaties met wie u wilt communiceren. Om succesvol één-op-één te communiceren moet u weten wie uw doelgroep is. Waar houden ze zich mee bezig, waar vindt u ze? Hoe meer u van ze afweet, des te beter kunt u de boodschap en het kanaal op uw doelgroep afstemmen.

Boodschap
De volgende variabele is de boodschap; wat wilt u precies communiceren? Productaanbiedingen gaan het beste gepaard met duidelijke productfoto’s. Een herinnering voor uw kortingsacties kan volstaan met een tekstbericht. Het soort boodschap stelt duidelijke eisen aan welk kanaal het meest geschikt is.

Kanalen
De som van deze twee variabelen is het communicatiekanaal. Voor het over-brengen van uw boodschap zijn vele kanalen beschikbaar. Stem deze af op uw doelgroep. Zet een banner op Autoweek.nl als u auto-onderdelen verkoopt of plaats een advertentie in de caravankampioen om kampeerders te bereiken.
Stem het kanaal af op de boodschap. Een e-mailnieuwsbrief voor uw productaanbiedingen, een sms-herinnering bij het aflopen van uw actieweek. Zo profiteert u maximaal van uw communicatie-uiting.

Denk ook eens multimediaal en zet meerdere kanalen in. Met een banner op Autoweek.nl en een advertentie in het blad zorgt u voor een herhaling van uw boodschap, waardoor deze beter blijft hangen. Verspreid ook eens flyers bij een groot evenement of voorzie alle fietsen in de stationsstalling van zadelhoezen. Niets is te gek, zolang het maar past bij uw doelgroep en uw boodschap.

Michael Linthorst is directeur van Copernica Marketing Software.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 07-2009.